Wendy de Groot- Metselaar

Naam: Wendy de Groot

Leeftijd: 34 jaar

Woonachtig: Arnhem

Beroep: Metselaar

Opleiding: Primair metselaar

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep. 

W: We hadden oriëntatie dagen op school en toen ik me eerste steen legde wist ik dat ik metselaar wilde worden. Ik had er ook blijkbaar aanleg voor volgens de leraar. 

Hoe vond de omgeving je keuze: 

W: Die vonden het erg stoer.

Wat vind je het leukste aan je baan?

W: Het maken van iets waar je altijd terug op kan bekijken.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

W: Het is een zwaar maar een heel mooi beroep wat merendeels door mannen wordt uitgevoerd ik vind als je een sterke wil heb en een passie voor iets moet er gewoon voor gaan wat de mannen ook zeggen gelukkig zijn de tijden nu beter voor vrouwen die worden nu veel meer geaccepteerd het enige is dat je je elke dag moet bewijzen dat je het kan maar zeker de moeite waard.

Ben je veel op de bouw te vinden? En wat vinden de mannen ervan een vrouw op de bouw?

W: Helaas op dit moment niet werkzaam in de bouw wegens omstandig heden maar heb wel kortgeleden in de plafonds gezeten en gaf 1 x in het jaar metsel les aan vrouwen wat waanzinnig is om te doen maar als ik aan het werk ben kijken mannen je altijd raar aan haha het is vaak maar net hoe je ertegenaan kijkt en je gedraagt naar ze als ik op de bouw loop voel ik me thuis en sta ik altijd met een glimlach. 

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

W: Toen ik bezig was met de opleiding werd er van alles naar me geslingerd en ik moest me altijd bewijzen maar dat maakt je ook sterker. De enige echte nare ervaring wat ik gehad heb toen ik me opleiding had behaald mocht ik niet meer verder met de volgende opleiding omdat het te moeilijk was om me te plaatsten was toen het enige meisje in al die jaren die de opleiding had behaald nu is het niet meer zo gelukkig komen er nu meer dames in het vak.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld? 

W: Heel erg goed er is niks mooiers om je passie te kunnen volgen. 

Zou je ooit wat anders willen gaan doen? 

W: Ik hoop ooit mijn droombaan te vinden in de restauratie en daar een opleiding voor te kunnen volgen. 

Zo ja, wat zou dit dan zijn?

W: Restauratie metselaar/ voeger en anders als het maar op de bouw is. 

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

W: Metselen is een waanzinnig vak om te leren en te beoefenen. Als je een droom hebt of iets graag wil moet je er volledig voor gaan wat ze ook zeggen laat je niet op de kast jagen om iets anders te gaan doen doe wat je graag wil.