Tamara Rouwenhorst- Timmervrouw

Naam: Tamara Rouwenhorst

Leeftijd: 28 jaar

Woonachtig: Achterhoek

Beroep: Timmervrouw

Opleiding: Timmerkracht niveau 2 en Allround timmerkracht niveau 3. Voorafgaand aan deze opleidingen heeft Tamara de opleiding interieuradviseur niveau 4 afgerond.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

T: Tijdens mijn opleiding tot interieuradviseur vroeg ik mezelf vaak af hoe de timmerman mijn ontwerp moest uitwerken, of dit überhaupt te realiseren viel en of het dan nog wel betaalbaar zou zijn. Eerst dacht ik dat de opleiding interieurbouwer beter bij mij zou passen, echter lag de interieur branche op zijn spreekwoordelijke “gat”. Hierdoor besloot ik de opleiding tot timmerkracht te gaan volgen zodat ik breder inzetbaar zou worden. Toen ik de eerste 2 jaar erop had zitten besloot ik dat dit mijn toekomstige werk moest worden en heb ik de vervolgopleiding tot allround timmerkracht er achteraan geplakt.

Hoe vond je omgeving de keuze? 

T: Eigenlijk keek mijn omgeving er niet heel raar van op, waarschijnlijk omdat ik altijd al one-of-the-Guys ben geweest.

Wat vind je het leukste aan je baan?

T: De afwisseling, de vrijheid en het klantencontact.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

T: Ik vind dat het een beroep is dat zeker wel door vrouwen kan worden gedaan. Wel denk ik dat je stevig in je schoenen moet staan en niet over je heen moet laten lopen.

Er zijn altijd mensen die verwachten dat je dan ook per definitie een vriendin hebt i.p.v. een vriend. Ook de opmerking “oh, maar je ziet er totaal niet mannelijk uit” krijg ik vaak te horen.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

T: 40 uur per week. In het begin keken ze vaak raar op, nu kennen de meesten mij wel en zijn ze er wel aangewend.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

T: Ik heb weleens dat bewoners mij dingen vragen en zodra een collega erbij komt lopen ze de rug naar mij toekeren en het gesprek voortzetten met mijn collega. Dan voel ik mij niet altijd serieus genomen. Ook zijn er klanten die je het gevoel geven dat je geen idee hebt waar je over praat. Hier kan ik mezelf gelukkig snel overheen zetten en probeer ik met de kennis en ervaringen die ik heb ze alsnog te overtuigen.

Wat is het meest gekke dat je heb meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

T: Dit zijn toch vaak wel bepaalde opmerkingen die gemaakt worden:

“Heeft u uw dochter meegenomen?”

“Oh, u bent de schoonmaakster?”

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

T: Goed, ik krijg gelukkig ook vaak leuke reactie!! Mensen zijn verrast als ze de deur open doen en ik er sta. Van de meesten krijg je veel respect dat je dit vak kiest als vrouw. Tuurlijk zijn er altijd rotte appels, maar die vind je overal.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen? 

T: Het bevalt mij hartstikke goed in de mannenwereld. Dus voorlopig zijn ze nog niet van mij af. Zolang ik het lichamelijk vol in houden blijf ik op de bouw.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt? 

T: Als je iets echt leuk vindt, ga er dan voor!! Ongeacht wat de mensen denken. Jij moet dat doen, waar je plezier aan hebt!!