Suzanne Bink- Interieur ontwerper

Naam: Suzanne Bink

Leeftijd: 27 lentes jong

Woonachtig: Geboren en getogen Leidenaar maar nu woonachtig in Wassenaar

Beroep: Interieurontwerper

Opleiding: HMC Amsterdam (hout en meubilering college)

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

S: In eerste instantie is mijn beroep natuurlijk geen ‘’mannen’’ beroep. Maar zodra je het wereldje van de architectuur in stapt, waar interieur een grote rol in speelt, stroom je automatisch het ‘’mannenwereldje’’ in. Mijn interesse in dit vakgebied is gewekt toen ik als klein meisje graag computerspelletjes speelde zoals Zoo Tycoon, Sims, Rollercoaster etc. Het ging mij natuurlijk niet om het lifestyle gedeelte te spelen, maar om te bouwen!

Hoe vond je omgeving de keuze?

S: Mijn ouders wisten gelijk al dat ik iets in de creatieve sector moest gaan doen. Mijn ouders hebben mij hierin dan ook altijd volledig gesupporterd.

Wat vind je het leukste aan je baan?

S: De afwisseling!

Ik werk inmiddels 7 jaar bij ENZO-architectuur & interieur, met de functie interieurontwerper/ interieur architect. De afwisseling is enorm fijn, van ontwerpen tot technisch tekenen, tot ondersteuning geven aan de bouwkundige tekenaars. Elke dag blijf ik mijzelf verbazen van wat er nog méér te leren valt!

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

S: Op deze vraag gooi ik de rollen om. Kan een man mijn vak doen? Mijn antwoord hierop is: jazeker! Ik werk veel samen met mijn werkgever Carlo Abdul, van hem heb ik echt de fijne kneepjes geleerd in dit vak. Met name hoe je interieur kan koppelen aan architectuur en wat voor impact dat kan hebben voor een ontwerp. Dus zeker mannen, jullie kunnen dit ook!

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

S: Jazeker, ik ben regelmatig op de bouw te vinden om een oogje in het zeil te houden. Ik merk wel als vrouw dat je gelijk een punt achter staat. Hierin heb ik gemerkt dat je als vrouw echt je plekje moet verdienen, maar zodra je dat plekje verdiend hebt zijn ze vaak enorm respectvol. It takes two to tango, het moet natuurlijk wel van twee kanten komen. Wees jezelf, wees niet bijdehand, wees respectvol naar elkaar en leer vooral van elkaar.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

S: Ik zelf nog niet…. Gelukkig!

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

S: Hier heb ik een heerlijk cliché antwoord op. Dat ik als vrouw continue wordt nagefloten. Laatst tijdens een oplevering gebeurde bovenstaande natuurlijk weer eens, maar de persoon die floot had niet door dat ik als eindverantwoordelijke daar rond liep. Hij werd per direct teruggefloten door zijn collega’s die wél wisten wie ik was, nog nooit zo’n rood hoofd gezien!

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

S: Ik zou met geen enkel ander beroep willen ruilen!

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

S: ‘’ whatever good things we build end up building us’’