Stephanie Punt- Bouwkundig tekenaar

Naam: Stephanie Punt

Leeftijd: 25 jaar

Woonachtig: Noord- Holland

Beroep: Bouwkundig tekenaar

Opleiding: mbo – bouwkunde (middenkader bouw vormgeving en architectuur) & als vervolg heb ik naast mijn baan hbo – bouwkunde (deeltijd) gevolgd. 

Hoe vond de omgeving je keuze: 

S:Mijn omgeving reageerde heel leuk en spontaan.
Ze vonden het heel gaaf/stoer dat ik voor deze opleiding heb gekozen. 

Wat vind je het leukste aan je baan? 

S: Het ontwerpen, uitwerken en realiseren van gebouwen/ een tastbaar product. En daarnaast het werken aan een grote diversiteit aan projecten en werkzaamheden, geen een werkdag is voor mij hetzelfde.

Is het een typische mannenbaan? Er zijn veel vooroordelen van vrouwen in de bouw wereld, hoe kijk jij daartegen? 

S: Ik vind dit een onbegrijpelijk vooroordeel. De werkzaamheden van een bouwkundig tekenaar zijn zeker niet alleen weggelegd voor mannen. Mocht je interesse/ vakkundigheid liggen bij het tekenen en ontwerpen van gebouwen, dan maakt het niet uit of je een man of vrouw bent om dit beroep te kunnen uitoefenen. 

Ben je veel op de bouw te vinden? En wat vinden de mannen ervan een vrouw op de bouw? 

S: Ik ben niet elke dag, maar wel regelmatig op de bouw te vinden. Meestal voor bouwcontroles, bouwbegeleiding, in-metingen van (bestaande) gebouwen of controle van maatvoering.
Ik krijg af en toe weleens verbaasde blikken & ik heb het idee dat ik mezelf vaak moet bewijzen, maar de meeste reacties zijn positief.

Vermijd je wel is de bouw vanwege eventuele opmerkingen? 

S: Nee, ik zal nooit de bouw vermijden voor mogelijke opmerkingen van mannen. Het werken met mannen heeft ook zo zijn voordelen, zij zeggen namelijk wat ze denken. Je moet wel tegen deze directe communicatie kunnen, maar ik heb net zo veel recht & kennis van zaken om op de bouw rond te mogen lopen als zij.

Heb je wel is nare opmerkingen gehad op de bouw? 

S: Nee ik heb nog geen nare ervaringen gehad op de bouw.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld? 

S: Mijn algemene ervaring met de bouwwereld is positief, maar we kunnen wel wat meer vrouwen gebruiken in deze ‘mannenwereld’.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

S: Ja

Wat zou dit dan zijn? 

S:In de toekomst zou ik misschien op de Kunstacademie de opleiding Architectuur gaan volgen om architect te kunnen worden. Dan kan ik mij in de toekomst meer richten op het ontwerpen van gebouwen in plaats van het bouwtechnisch uitwerken van de ontwerpen.

Wat zou je nog kwijt willen aan de lezers?

S: Wij vrouwen staan echt wel ons mannetje in de bouw & moeten stoppen met te bescheiden te zijn om een ‘mannenberoep’ te kunnen uitoefenen. Mocht je bouwkundig tekenaar willen worden, pak je kans! Laat je zeker niet door vooroordelen tegenhouden, want deze zijn gebaseerd op meningen, niet op feiten.

Extra vragen:

Wij kennen elkaar omdat wij dezelfde opleiding hebben gevolgd, hoe ervaarde jij het moment dat jij je inschreef voor de opleiding en dat je niet wist of er nog andere meiden zich hadden ingeschreven? Wij zouden namelijk bij de start van onze opleiding gelijk op kamp gaan met de klas.

S: In de zomer voor de start van de opleiding ontving ik een brief waarin vermeld stond dat de opleiding zou starten met een paar dagen kamperen in Appelscha. Op dat moment was ik (als 16jarig meisje) een beetje in paniek, bang als enig meisje te moeten gaan kamperen met allemaal jongens. Maar gelukkig bleek tijdens de informatiemiddag, voorafgaand aan het kamperen, dat ik niet het enige meisje was dat zich voor de opleiding had ingeschreven & ontmoette ik jou.

Hoe heb jij je staande gehouden tijdens de opleiding met eigenlijk alleen maar mannen? Wij als vrouwen mochten nauwelijks samen werken.

S: Ik ben heel blij geweest dat ik jou (en later Marloes) had als vrouwelijke klasgenoten had, maar ik vond het ook heerlijk om in een mannenwereld te studeren.
Het was jammer dat wij vaker ons zelf moesten ‘bewijzen’ tegenover de jongens, maar ik denk dat wij goed ons mannetje hebben gestaan!

Wat vind jij het leukste wat wij nu kunnen delen omdat wij (Marloes, Stephanie & Isabel) dezelfde opleiding hebben gevolgd maar eigenlijk nu alle 3 wat anders doen.

S: Het leukste wat wij delen zijn onze eindeloze (avontuurlijke)verhalen over het werken in de bouw. We kunnen uren met elkaar bijkletsen over wat we meegemaakt hebben. En kunnen, ondanks dat we alle drie voor een andere richting binnen de bouwsector hebben gekozen, veel kennis delen.

Hoe zou jij mij als persoon omschrijven hoe ik omga met de ‘mannenwereld’?

S: Jij staat als voorbeeld voor: ‘vrouwen horen thuis in de bouw’.
Jij laat zien dat vrouwen prima hun ‘mannetje’ staan in deze ‘mannenwereld’. Je bent een inspiratie en voorbeeld voor vele vrouwen & ik hoop dat je met “Vrouwen in de bouw” vele vrouwen mag bereiken en inspireren.