Siepie- Eigenaresse van Van Kalsbeek Beton B.V.

Naam: Siepie van Kalsbeek                           

Leeftijd: 51 jaar

Woonachtig: Makkum, Friesland

Beroep: Eigenaresse van Van Kalsbeek Beton B.V.

Opleiding: MBO/HBO

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

S: Tijdens de opleiding Commerciële Bedrijfskunde behaalde ik ook de Fenedex papieren en vond alles omtrent de handel en met name de export, erg interessant. Ik heb de Export Management opleiding hierna gevolgd om nog meer verdieping in het vak te krijgen.

Hoe vond je omgeving de keuze?

S: Nee zeker niet, mijn handelsgeest was voor iedereen een soort van overduidelijk dat ik in de richting van handel zou gaan in mijn toekomst.
Dat het richting Export is gegaan was niet een bijzondere ’aparte’ keuze daarin, want handel is toch handel.

Wat vind je het leukste aan je baan?

S: Dat ik mijzelf niet als verkoper zie, maar als adviseur. Dan je een soort van dienstverlener bent op het gebied van alle-betonvragen. Mensen kunnen helpen in hun keuze en het meedenken in oplossing. Dan is er voor beide partijen een win-win.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

S: Ik vindt zelf niet dat er een typische mannenbaan bestaat.
Mijn werk als adviseur cq verkoper in de beton kan voor iedereen zijn.
Het heeft niets met geslacht te maken, maar met de goede instelling van werken.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

S: Nee, ik ben zeker bijna niet op de werven te vinden. En dat is zeer positief gezien het betekent dat er dan geen klachten zijn.

 

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

S: Als vrouw heb je zeker voordeel, maar dat is niet altijd het geval. Als ik op een bouwterrein kom omdat er een klacht is van gebroken platen en ik het zandbed afkeur, wordt dit niet altijd goed opgevat door de tal van mannen die om mij heen staan. Is zulke gevallen vindt ik het vrouw-zijn-op-de-bouw niet een voordeel hebben, eerder een nadeel.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

 S: 1 keer dat de mannen op de werf het absoluut het niet met mij eens waren en een (met nadruk) specifiek mannelijke partij als extra expert wilde.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

S: Dat ze mij als vrouw (”betonvrouwtje’’) niet altijd serieus nemen.
Ik had eens vrachtwagens met betonblokken rijden op weg naar een klant. Toen de wagen bijna op het losadres waren, belde de man mij op en zei dat hij de blokken nu alleen nog maar wilde voor een tientje het blok minder.

Ik heb de chauffeurs gebeld met de boodschap ’we gaan weer rechtsomkeert naar huis’ !

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

S: Zeer positief!

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

S: Dat denk ik niet nee, want nog elke dag ga ik met veel plezier naar bedrijf en waardeer ik wat ik tot zover zelf bereikt en opgezet heb.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

S: Je moet gewoon je ding doen. Je moet je als vrouw niet anders voelen of je anders voor doen dan wie je bent.
Iedereen die in de handel zit, heeft hetzelfde doel en dat heeft niets te maken met ‘verschillen’ nog leeftijd, geloof, afkomst en zeker niet geslacht.

Je moet een ieder behandelen zoals je ook zelf behandeld wilt worden en mijn motto ‘lekker normaal doen’ ! dat vindt ik erg belangrijk

De Betonvrouw van het Hoge Noorden

www.vankalsbeekbeton.nl

www.debetonvrouw.nl