Sarina Weel- Oud schilder

Naam: Sarina Weel

Leeftijd: 33 jaar

Woonachtig: Heerhugowaard

Beroep: oud schilder, gezel 3.

Opleiding: Schilder niveau 2+3 op het Espeq in Heerhugowaard.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

S: Na de middelbare school (deze had ik afgerond met de opleiding handel en administratie) wist ik niet precies wat ik wilde gaan doen en ben ik veel mee geweest met mijn vader die timmerman is en werkt in wanden en plafonds. Mijn eerste gedachte was te starten als metselaar. Maar omdat een tante van mij ook de opleiding gedaan had als schilder, kwam ik toch bij deze opleiding terecht.

Hoe vond je omgeving de keuze?

S: Ik hield me niet echt bezig met wat mijn omgeving ervan vond, maar kan me voorstellen dat ze dit vooral erg stoer vonden.

Wat vind je het leukste aan je baan?

S: Het leukste aan deze baan vond ik dat je snel en mooi resultaat zag van je werk. De verschillende plekken waar je kwam, de afwisseling van werkzaamheden en de mannenwereld.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

S: Ik vind dit niet een typische mannenbaan. Deze baan is ook zeker geschikt voor vrouwen, zij zijn vaak preciezer in hun werk. Er wordt veel gesuggereerd wanneer je als vrouw in de bouw werkt, vooroordelen zullen er altijd zijn. Maar ik voelde me krachtig en sterk deze baan te kunnen uitoefenen en was heel trots.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

S: Ik kom uit een gezin waar iedereen een eigen huis heeft en geen enkel huis ooit af is. Zo beviel mijn schoonzus van mijn neefje een paar weken geleden en besloot mijn broertje in diezelfde week nog dat het dak eraf moest. Ik zelf verzin elk jaar weer alles even op te frissen door te gaan schilderen in huis. Kozijntjes weer even netjes in de 9010. Mijn ouders zijn precies zo. Je wilt het wel af maar er zijn altijd ideeën om het nog beter te maken. Een ander broertje maakt een paleisje van zijn huisje en doet alles perfect en neemt zijn tijd daarvoor. Ik denk dat mannen het wel een fijne verfrissing vinden om een vrouw in de bouw te zien.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

S: Ik weet nog goed dat we een hele mooie klus hadden in Bergen, mensen die voorbij liepen vroegen zich af of dit het nieuwe gemeentehuis werd. Dit was gewoon een woonhuis voor iemand die precies wist wat hij wilde. De bovenverdieping was voor eventueel personeel die hij kon gaan gebruiken voor op zijn oude dag en beneden was er een garage met wasserette voor al zijn mooie auto’s en een zwembad in het huis. Het was prachtig en een eer om daaraan mee te mogen werken. De aannemer had wat timmermannen die soms een beetje bot waren. Zo ben ik een keer verdrietig weggelopen uit de keet en ben ik in mijn eentje ergens anders gaan eten. Daarna is er gelukkig niets meer voorgevallen. Ik had een leermeester waar ik een hele goede band mee kreeg en hij leerde me niet alleen het schilderen maar had ook veel levenslessen. Ik mis hem nog steeds!

Wat is het meest gekke dat je heb meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

S: Een klus in Alkmaar bij flatgebouwen waar we buitenom alles moesten renoveren. Dit deden we in een hangbak zodat we de mensen niet hoefde lastig te vallen en de balkons ook een laagje verf nodig hadden. Deze hangbak van skyworks had veel foutjes en zo bleef hij een keer vasthangen op de hoogste (negende) verdieping. De mannen klommen met gemak het dak op maar ik vond dit doodeng. Ik bleef in de bak. Ik weet nog dat dat het moment was dat ik besloot een mobiele telefoon aan te schaffen voor gevallen als deze.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

S: Mijn ervaringen zijn dat goede communicatie veel ongemak kan wegnemen voor de klant. Zij moeten weten wat er gaat gebeuren en waar ze aan toe zijn. 

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

S: Ik ben niet meer werkzaam in de bouw maar mijn droom blijft nog steeds een schildersbedrijf beginnen met alleen maar vrouwen in dienst.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

S: Ben je werkzaam in de bouw dan voel je je krachtig als vrouw zijnde. Maar twijfel je of dit wel wat voor jou is; doe dit niet, het is spannend, leuk, afwisselend werk, je weet nooit hoe je dag zal starten en eindigen en het voelt als een groot avontuur.