Sarina Bleumink- Architect en interieurarchitect

Naam: Sarina Bleumink

 Leeftijd: 29

 Woonachtig: Apeldoorn

Beroep: Architect & Interieurarchitect bij MIX architectuur in Ede

Opleiding: Academie van de Bouwkunst Arnhem & HKU Utrecht

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

S: Van kinds af aan hielp ik mijn vader en moeder met klussen, van gereedschap aangeven tot het zelf boren, lassen, zagen et cetera. Tijdens mijn opleiding tot interieurarchitect op de kunstacademie kon je mij dan ook vinden in de verschillende werkplaatsen. Ik maak graag maquettes en studiemodellen met mijn eigen handen om het creatieve proces te stimuleren. Tijdens mijn stageperiode bij een architectenbureau wist ik dat ik verder wilde studeren voor architect. Ik wilde alle facetten van het vak ontdekken en kunnen uitvoeren.

Hoe vond je omgeving de keuze?

S: Familie en vrienden vonden deze keuze goed bij mij passen.

Wat vind je het leukste aan je baan?

S: Als ontwerper vind ik het leuk om te werken aan architectuur met een eigen verhaal en identiteit. Ik houd van het ambacht en de innovatie, want deze leiden samen tot vernieuwende ideeën. Het ultieme geluksmoment is wanneer het gebouw uit de steigers herrijst en later wordt bewoond door de nieuwe bewoners.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

S: Het is inderdaad grotendeels een mannenwereld, maar ik vind het niet typisch een mannenbaan. Ik zie mezelf als een stoere vrouw, die zelf ook aardig kan klussen. Men kan dat beschouwen als manwijf, maar ik zie het zelf als zelfstandig zijn en een passie hebben voor het vak en het ambacht.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

S: Ik ben regelmatig op de bouw te vinden. Ik ga erheen om de woningen te bekijken en of alles naar behoren wordt uitgevoerd. Mannen staan er best open voor om samen te werken met een vrouw. Soms heb ik het idee dat ik een grotere rondleiding krijg, maar dat komt mede door een enthousiaste werkuitvoerder op de bouw.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

S: Ik heb zelf geen ervaringen met dergelijke opmerkingen van mannen.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

S: Nee

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

S: Men denkt vaak dat ik één van de kopers ben van de nieuwe woningen, die even op de bouw komt kijken. Dit komt regelmatig voor ook al heb ik mijn MIX-bouwhelm op en dikke kisten aan mijn voeten.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

S: De bouwwereld bestaat voornamelijk uit mannen, dit vind ik zelf niet erg. Ik vind mijn werk leuk en ik kan prima overweg met mijn mannelijke collega´s. Naast hard werken hebben we ook ontzettend veel lol op de werkvloer. Eigenlijk ben ik altijd ‘one of the guys’ geweest en vind ik dat prima. In bouwwereld draait het om samenwerken met diverse professionele partijen (intern en extern). Uiteindelijk draait het om je capaciteiten en je kennis, en of je krachtig kunt communiceren.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

S: Nee. Ik vind het vak nog steeds veel te leuk.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

S: Ik werk bij een architectenbureau met veel mannen, maar als vrouw voel ik mij hier prima thuis. Ik zou graag meer vrouwen interesseren om bij MIX architectuur te komen werken. Het is fijn om te zien dat er steeds meer vrouwen op de bouwkundige opleidingen zijn te vinden, zodat er meer diversiteit ontstaat in de toekomst. Diversiteit (in iedere vorm) biedt verschillende perspectieven en maakt dat je dingen op een andere manier kunt bekijken en kunt oplossen.