Ruth Odink- Junior werkvoorbereider/ calculator en student duurzame bouwkunde

Naam: Ruth Odink

Leeftijd: 22

Woonachtig: Hardenberg

Beroep: Junior Werkvoorbereider/ calculator en student Duurzaam Bouwkunde

Opleiding: Mbo Bouwkunde aan het Deltion College te Zwolle en op dit moment bezig met Duurzaam Bouwkunde aan de Hogeschool Windesheim in Almere

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

R: Op de middelbare school moest ik een richting kiezen de techniek, zorg of groen. Op dat moment heb ik voor de veilige keuze gekozen, de zorg samen met mijn vriendinnen. In deze jaren op de middelbare school kwam ik er achter dat de zorg niks voor mij was.

Ik ben altijd creatief geweest, van knutselen tot het technisch tekenen. Door mijn creatieve houding heb ik interesse gekregen in de bouw en daardoor heb ik gekozen voor MBO Bouwkunde.

Op deze opleiding kwam ik erachter dat de bouw helemaal ‘mijn’ ding is.

Na het mbo heb ik een contract aangeboden gekregen bij mijn afstudeerbedrijf, maar ik wou nog graag doorstuderen naar het hbo. Op dit moment werk ik 3 dagen bij het bedrijf en ga ik 2 dagen in de week naar school.

Hoe vond je omgeving de keuze?

R: Iedereen in mijn omgeving was enthousiast.

Wat vind je het leukste aan je baan?

R: Het leukste aan mijn baan vind ik de diversiteit. De ene keer ben ik bezig met het maken van een begroting voor een verbouwing van een woonboerderij en de andere dag ben ik bezig met het tekenwerk van een staalconstructie voor een nieuwbouwschuur.

Het verder kijken naar een bestaand gebouw en dit opknappen naar iets prachtigs vind ik erg interessant. Tevens lijkt mij dit een handige keuze qua duurzaamheid, i.p.v. bestaande gebouwen slopen en nieuw te bouwen, kun je ook hergebruiken.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

R: Dat vind ik niet, het beroep wat ik doe kan door een man of vrouw uitgevoerd worden. Dit geld voor alle beroepen in de bouw. Alles is te leren.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

R: Ja, zo af en toe ben ik op de bouw te vinden, maar dan voornamelijk te kijken hoe het met het project loopt en hoe het met de jongens gaat. Ik vind het zelf erg belangrijk om de contacten van het kantoor en de bouwplaats kort te houden, hierdoor komen de jongens van de bouw ook gemakkelijker naar je toe als er wat aan de hand is.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

R: Nee haast niet, maar je hebt altijd mensen die wat raar opkijken als ik aan kom namens de aannemer. Na een tijdje draaien mensen bij en zien ze dat ik weet wat ik doe. Ik moet mij als vrouw dus wel een klein beetje bewijzen.

Wel krijg zo nu en dan complimenten als ‘vrouw in de bouw’, voornamelijk van andere vrouwen. Dan zeggen ze bijvoorbeeld ‘wat stoer dat je dit doet’.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

R: In de bouw en voornamelijk in de verbouw/ renovatie wil ik echt niet weg. Ik wil mij wel steeds beter ontwikkelen en meer kennis verkrijgen. Deze kennis krijg je door de jaren heen.

Gelukkig heb ik erg leuke en aardige collega’s die mij goed ondersteunen.

2018, 4 maanden stage in Finland