Ruby Kramer- Examinator Ascend Examengroep

Naam: Ruby Kramer

Leeftijd: 33 jaar

Woonachtig: Oosterhout

Beroep: Examinator voor Ascend examengroep B.V.

Ik neem VCA-examens af in binnen en buitenland. VCA is een afkoring voor Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. VCA bestaat uit een lijst met aandachtspunten en werkmethodes op het gebied van veiligheid en gezondheid op de werkvloer. De VCA ondersteunt werknemers in risicovolle werkomgevingen om veiliger en gezonder hun werk te kunnen doen. Denk aan sectoren zoals de bouw, petrochemische en offshore-industrie, elektrotechniek, magazijnwerk en procesbesturing.

Wat vind je het leukste aan je baan?

R: Ik ben nu moeder van een prachtige tweeling, maar voor de tweeling geboren was vloog ik voor mijn werk naar het buitenland. De examens waren meestal pas in de middag, dus kon ik in de ochtend de stad verkennen of op de hotelkamer rustig een boek lezen. Dat was toch wel de kers op taart!

Het leukste aan de examens zelf is dat je altijd voor een andere groep staat. Het zijn 95% van de tijd mannen die een VCA-examen komen doen. De reactie op hun gezichten als ze een jonge vrouw het lokaal zien binnenkomen, dat is elke keer weer goud waard.

Ik word vaak ingezet voor examens voor bijzondere doelgroepen, zoals deelnemers van een integratieproject, moeilijk lerende studenten of sociale werkplaats. Ik vind persoonlijk deze groepen erg leuk om te doen, de kandidaten zijn emotioneel sterk betrokken bij hun examen en de reactie als ze het gehaald hebben is daarom groot. Het voelt dan toch altijd als een feestje als ik iemand mag feliciteren met het behalen van zijn of haar VCA.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

R: Examens kunnen door iedereen begeleid worden. Ik merk wel dat ze vaak een ‘oudere man’ verwachten, maar je als vrouw juist een groep snel stil kan krijgen.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

R: Deelnemers vragen mij wel of ik zelf iets van VCA weet. Ik weet bewust weinig van VCA.

Het maakt mij niet uit wat hun mening daar verder over is. Heel soms maakt iemand er wel een opmerking over, omdat ze dan vinden dat je geen examenleider kan zijn als je geen verstand van het vak hebt. Ik antwoord dat ik meer verstand van andere onderwerpen heb en juist heel goed mijn werk kan doen, omdat ik geen inhoudelijke VCA-antwoorden kan geven.

Zo nee vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?

R: Ik ga nooit een situatie uit de weg omdat er mannen aanwezig zijn. Ik ben een zelfverzekerde vrouw en heb een antwoord klaar staan. Zelfs de grootste ‘grappenmakers’ zijn uiteindelijk stil te krijgen.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

R: Ik heb gelukkig nooit een nare ervaring gehad, wel een hele gekke!

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens werk? 

R: Een aantal jaar geleden had ik een groep van 20 Italianen die op examen kwamen. Na 5 minuten stond een van de mannen op en zei dat hij niet verder met zijn examen ging, als ik mijn telefoonnummer niet zou geven.

Vol verbazing zat ik hem aan te staren, want zoiets had ik nog nooit meegemaakt. Ik vroeg hem te gaan zitten en stil te zijn, omdat er tijdens het examen niet gepraat mag worden.

De kandidaat bleef gewoon staan! Ik heb de kandidaat eruit gezet, maar de rest van de groep werd daardoor onrustig. Ze vonden het flauw dat ik mijn telefoonnummer niet had willen geven. Ik heb er vervolgens nog 2 kandidaten uit moeten zetten, voor eindelijk de hele groep weer stil was.

In zo een situatie handel ik op gevoel en blijf zeer strikt. Stil zijn is stil zijn. Smeekgebeden en excuses werken niet bij mij als je een hele groep aan het opstoken bent.

De drie kandidaten waren natuurlijk niet blij dat ik ze eruit had gezet, maar gelukkig kwamen ze na het examen niet naar mij toe. Ik had geloof ik mijn punt wel duidelijk gemaakt.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld? 

R: Ik kom op verschillende locaties, van havens tot bouwplaatsen, scholen tot groenvoorziening en kantoren tot vuilnisverwerking. Ik word altijd vriendelijk geholpen. Mijn eigen instelling is een open en vrolijke houding. Ik geloof dat wat ik uitstraal een reflectie zal zijn op hoe mensen naar mij reageren.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

R: Naast mijn werk bij Ascend examengroep B.V.-verkoop ik online Tupperware. Het is erg in contrast, want bij Ascend examengroep B.V. kom ik eigenlijk alleen mannen tegen, terwijl bij Tupperware er vooral moeders in het team zitten. Dit houdt de juiste balans erin!

Ik vind het erg leuk om twee totaal verschillende dingen te doen en natuurlijk de tweeling op te voeden, dat is wat ik het allerliefste doe.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt? 

R: Ik zie steeds vaker vrouwelijke kandidaten tijdens de examens. Ik vind het heel tof dat er blijkbaar meer vrouwen in ‘mannelijke’ beroepen te vinden zijn, want ik denk dat elke sector balans nodig heeft. Mannen en vrouwen denken verschillend en daardoor kun je situaties dus ook anders benaderen en oplossen. Door samen te werken versterk je elkaar en krijg je het beste resultaat, daar ben ik van overtuigd.