Rosanne Bon- Technical support engineer

Naam: Rosanne Bon

Leeftijd: 23

Woonachtig: Regio Utrecht

Beroep: Technical support engineer bij een bedrijf wat sorteersystemen maakt

Opleiding: HBO Werktuigbouwkunde bij Inholland Alkmaar

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

R: Op de middelbare school wist ik onbewust al dat ik richting de techniek wilde gaan. Toen ik tijdens het schooljaar van VWO 4 erachter kwam dat ik niet over zou gaan en ineens in mijn examenjaar van de Havo terecht kwam moest ik in een korte tijd na gaan denken wat ik erna wilde gaan doen. Hierdoor ben ik bij veel open dagen gaan kijken. Toen een vriendin van mijn zus vroeg of ik een keer met haar een dagje mee wilde lopen bij de opleiding werktuigbouwkunde in Alkmaar was ik om. De nieuwsgierigheid van hoe iets werkt en waarom het zo werkt en welke stappen er allemaal gemaakt zijn om tot een eindproduct te komen was gewekt.

Hoe vond je omgeving de keuze?

R: Mijn omgeving was eigenlijk niet heel erg verbaasd over mijn keuze richting de techniek. Natuurlijk was een van de eerste vragen die ze stelde: ‘Maar dat is toch een opleiding met weinig vrouwen?’. Als je daar een nuchtere ‘ja dat klopt’ op antwoordt vinden ze het allemaal wel weer prima.

Wat vind je het leukste aan je baan?

R: Mijn baan bestaat uit het oplossen van storingen die ontstaan bij de sorteersystemen die in het veld staan. Dit zorgt ervoor dat het heel dynamisch is en je nooit van tevoren weet hoe je dag gaat lopen. Wanneer je een storing remote op kan lossen en de klant blij kan maken geeft dit altijd een fijn gevoel.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

R: Ik vind dat mijn baan zeker geen typische mannenbaan is. Wat dit soort beroepen een mannenberoep maakt is voornamelijk het fysieke aspect naar mijn mening. Daar heb ik in mijn functie niet mee te maken, dus zouden vrouwen dit makkelijk kunnen.

Zelf heb ik nooit echt een vooroordeel gekregen over dat ik eruit zie of mij gedraag als een “manwijf”. Ik heb juist meer dat mannen verbaasd zijn dat ik ook technisch ben en mij na verloop van tijd zien als ‘one of the boys.

 

Ben je veel op de werkvloer te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de werkvloer?

R: In principe heb ik gewoon een kantoorfunctie. Wel ben ik een aantal keer met onze servicemonteurs mee geweest naar klanten toe om storingen op te lossen, om te zien hoe het hele proces loopt en hoe de sorteersystemen in elkaar zitten. Klanten zijn dan wel nieuwsgierig waarom ik erbij ben, maar als ik het dan uitleg zijn ze altijd wel positief verrast.

Heb je nare ervaringen gehad op de werkvloer?

R: Ik heb niet echt nare ervaringen gehad. Af en toe moet het verwachtingspatroon van mensen aangepast worden, maar daar heb ik niet direct een negatieve ervaring van. Zo wordt er weleens gedacht dat ze de receptie aan te telefoon hebben. Wanneer ik dan zeg dat ik van de technical support ben dan is er niks aan de hand. Ook heb ik weleens tijdens een van mijn stages de vraag gehad of ik de dochter van mijn stagebegeleider was. Toen ik zei dat ik stage bij hem liep voor mijn opleiding werktuigbouwkunde, was deze persoon blij verrast en gaf zelfs zijn kaartje om te gaan babbelen wanneer ik mijn diploma binnen zou hebben.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt tijdens je werk?

R: Ik was heel verbaasd toen ik hoorde dat veel servicemonteurs en een aantal jongens/mannen van andere afdelingen mij op Facebook opgezocht hadden voordat ik begon bij deze baan.

Wat zijn je algemene ervaringen met de civiele technische wereld?

R: Het is een mooie wereld, wat zeer veelzijdig is. Het blijft mijn nieuwsgierigheid triggeren om te zien hoe iets werkt en wat er allemaal bij komt kijken om bepaalde processen te automatiseren.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

R: Met mijn opleiding kan ik diverse functies bekleden. Dit kan verschillen in industrieën, maar ook in soort werk. Zo zou ik robotarmen kunnen programmeren, maar ook machines kunnen ontwerpen of aan de slag gaan als projectleider. Wat ik precies wil weet ik nog niet, maar de keuze is reuze.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

R: Laat je niet weerhouden van een technische opleiding/baan door de gedachte dat je tussen veel mannen zit.