Rosanne Roest- Bouwkundig tekenaar en interieurontwerper

Naam: Rosanne Roest

Leeftijd: 22 jaar

Woonachtig: Haarlem

Beroep: Bouwkundig tekenaar en interieurontwerper 

Opleiding: Als eerst heb ik de opleiding interieuradviseur, mbo-niveau 4 gevolgd aan het Hout- en Meubileringscollege te Amsterdam. Daarna ben ik bij een architect gaan werken op de interieurafdeling. Ik merkte dat ik veel bouwkundige kennis miste, dus ben de opleiding HBO Bouwkunde aan het NTI gaan volgen. Dit doe ik nog steeds. Dit is een deeltijdopleiding, een thuisstudie, waarbij ik 1 keer in de maand een dag naar school ga. Dit combineer ik dus met 32 uur werken bij een bouwbedrijf in Haarlem.

 Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

R: Na een jaar werken bij het architectenbureau ben ik daar gestopt, omdat het niet helemaal was wat ik ervan verwacht had. Ik werkte toen in die tussentijd bij een interieurwinkel in Haarlem als verkoopster en interieuradviseur. Het bouwbedrijf had toen hun kantoor achter de winkel, dus ik kende de jongens al. Zij vroegen mij: kunnen wij niet meer voor elkaar betekenen en zodoende ben ik bij hun bedrijf gaan werken. Inmiddels zijn we met het bedrijf verhuist naar een nieuwe locatie in Haarlem.

Hoe vond je omgeving de keuze?

R: In eerste instantie had mijn omgeving niet echt verwacht dat ik de opleiding Bouwkunde zou gaan volgen. Ze reageerde positief, maar het was wel erg technisch en ook wel een ‘mannending’.

Wat vind je het leukste aan je baan?

R: Eigenlijk vind ik gewoon alles leuk. Je hebt met zoveel aspecten te maken en elke opdrachtgever is anders. Je moet in de bouw ook aan echt heel veel dingen denken en soms alles tegelijk doen, maar dat maakt het juist leuk vind ik. Wat ik ook erg leuk vind is dat ik nog steeds veel aan mijn interieur opleiding heb. Als mensen hun huis willen verbouwen of uitbouwen, dan is vaak ook een interieurplan nodig. Dan zet ik het gehele huis in 3D en richt ik het mooi in en maak ik een presentatie met mooie renders. Het technische deel vind ik even leuk. Het tekenen van details en de werktekeningen voor de jongens, maar ook het tekenen en regelen van een vergunning bij de gemeente. De bouwwereld vind ik gewoon fantastisch. Altijd supergezellig, lekker kletsen en koffiedrinken!

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

R: Het is zeker niet per se een mannenbaan. Ook al komt dit wel het meeste voor. Ik ben namelijk de enige, vrouwelijke bouwkundige tekenaar binnen het bedrijf. Ik heb eigenlijk geen last van vooroordelen, maar wel dat mensen gek opkijken. Dan vragen zij wat voor werk je doet en vertel ik dat ik bij een bouwbedrijf werk. Dan zeggen ze vaak: oh je doet de administratie. Ze kunnen dan vaak niet geloven dat ik bouwkundig tekenaar ben. Soms zeg ik nog wel eens voor de grap: nee ik sta de hele dag te timmeren. Stiekem lijkt mij dat ook echt leuk!

Maar waarom zou de bouw een mannenwereld moeten zijn. Echt niet alleen mannen vinden machines, betonmolens en hijskranen mooi en stoer. Dat kunnen vrouwen toch ook vinden? Als ik langs de kant van de weg een hijskraan zie staan of een betonwagen zie rijden over de weg, ga ik zeker zachter rijden om eens goed te kunnen kijken!

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

 R: Ja, ik ben zeer regelmatig op de bouw te vinden. Dingen nameten en controleren. Soms wat materialen halen voor de jongens en ze helpen met het een of ander. Ze vinden het altijd wel gezellig als ik langs kom. Ik maak ook vaak foto’s voor de website en dan zijn ze altijd wel in voor een geintje.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

R: Nee, ik vermijd de bouw zeker niet. Ik vind het juist leuk en bepaalde opmerkingen horen er zeker bij. Daar moet je gewoon om lachen. De bouw is erg direct en je moet je mannetje wel kunnen staan, maar daar wen je ook wel aan.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

R: Nee, ik heb nooit nare ervaringen gehad op de bouw.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

R: Een tijd geleden leverden wij een heel gaaf, verbouwd appartement op. Samen met een paar collega’s gingen wij langs om de oplevering te vieren. Toen we daar eenmaal waren, vroeg iemand mij: ‘jij bent zeker de dochter van de opdrachtgevers’. Waarop ik antwoordde: ‘nee, ik ben de bouwkundig tekenaar van het bouwbedrijf’. Gelukkig konden we er beiden hard om lachen.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

R: Mijn algemene ervaringen zijn heel goed. Ik vind de bouwwereld erg leuk! Ik vind het erg leuk om door Haarlem en omgeving rond te rijden en dan aan te wijzen: ‘kijk aan dat project heb ik gewerkt’. Daar word ik zo enthousiast van. De bouw is een heel mooi vak en er is elke dag weer wat nieuws te leren. Geen ene klus is ook exact hetzelfde, dat maakt het zo leuk en afwisselend. Elke dag is anders.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

R: Nee ik denk het niet. De bouwwereld is mij tot nu toe zo goed bevallen, dat ik denk ik altijd binnen dit wereldje zou blijven.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

R: De bouwwereld is een mooie wereld waarin elke dag weer nieuwe dingen te leren zijn. Elke dag zijn er weer nieuwe avonturen. Laat je niet tegenhouden en volg je hart.