Roos Witteman- Werkvoorbereider

Naam: Roos Witteman

Leeftijd: 27 jaar

Woonachtig: Arnhem

Beroep: Werkvoorbereider – Janssen de Jong Project Amadeiro (Den Bosch)

Opleiding: HBO Bouwkunde, HAN Arnhem

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

R: Ik heb er eigenlijk nooit bij stilgestaan dat het een ‘mannen’ opleiding was. Zolang als ik me kan herinneren wilde ik al iets in de bouw doen. Vroeger speelde ik altijd al met Lego, knex, playmobiel etc. Ik was altijd dingen aan het bouwen en ontwerpen. Later ging ik dit doen met games zoals de Sims. Ik was altijd bezig met huizen ontwerpen. Toen ik een keuze moest maken voor een opleiding heb ik besloten dat ik de opleiding voor architect wilde gaan doen. Dit kan nog niet na je HAVO dus vandaar dat ik eerst de opleiding bouwkunde ging doen met als doel om door te studeren naar een vervolg opleiding voor architect. Toen ik eenmaal op de opleiding zat kwam ik erachter dat er veel meer leuke vakken zijn in de bouw en dat je helemaal niet perse architect hoeft te worden om hier iets leuks mee te doen. Ik was liever technisch bezig dan de wat meer ‘zweverige’ kant van het ontwerpen. Uiteindelijk begonnen met een trainee ship bij Ballast Nedam om meerdere functies te beoefenen en te kijken wat ik leuk vond. Dit was een goede beslissing want ik merkte dat ik al zoveel verder ben in me leven qua kennis/werkervaring etc. dan mijn klasgenoten die wel zijn gaan doorstuderen tot architect.

Hoe vond je omgeving de keuze?

R: Die vonden het allemaal wel prima volgens mij. Dat kan ik me niet echt meer herinneren. Het was bij ons nooit echt taboe dat het niet kon voor een vrouw?

Wat vind je het leukste aan je baan?

R: Ik werd het liefst vanuit de bouwkeet. En het leukste vind ik om te zien wat je zelf hebt bedacht en uitgewerkt. Ik kan bijvoorbeeld een paar weken bezig zijn om kozijnen helemaal uit te werken en te bestellen en dan kan ik daarna een rondje op de bouw doen en dan zie ik hoe alles in het echt al geplaatst is. Als een project is afgerond en je het gebouw af ziet kan je echt trots op jezelf zijn. Dat jij en je team dat samen helemaal hebben gemaakt.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

R: Op dit moment merkhj12  ik wel dat het nog echt een mannenbaan is. Er zijn weinig/tot vrijwel geen vrouwelijke werkvoorbereiders. Ik zit bijna altijd als enige vrouw op de bouwplaats. Ik vind dat dit niet terecht is, een vrouw kan dit werk prima. Meestal is een vrouw zelfs nog veel georganiseerder en preciezer in het werk. En dat zijn precies de kwaliteiten die een werkvoorbereider moet hebben. Ik vind het trouwens altijd super gezellig tussen al die mannen haha.

 

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

R: Ja elke dag. Maar wel meestal binnen achter mijn bureau. Ik probeer minimaal 1x in de 2 weken buiten een rondje te doen maar dit gebeurt helaas niet altijd. De mannen vinden het altijd wel mooi de eerste paar keer en gaan dan wel naar je roepen of over je smoezen. Maar als je er langere tijd werkt dan leer je elkaar wel kennen en dan is het altijd juist alleen maar gezellig met de mannen.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?

R: Op sommige bouwplaatsen zijn veel buitenlandse bouwvakkers en die zijn in het algemeen wel wat vervelender.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

R: Niet specifiek, heb wel is vervelende bouwvakkers gehad. Maar toen ik dat tegen de uitvoerder zei werden ze even op hun plaats gezet en daarna was het voorbij.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

R: Weet niet of dat zo leuk is om te weten maar heb nu al 2x een zelfmoord van een onbekende meegemaakt op onze bouwplaats. (in de hijskraan geklommen) Dit vind ik wel lastig om mee te maken, en ik blijf er ook steeds aan herinnert worden omdat het gebeurt is op locatie waar je dan altijd werkt.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

R: Super goed. Het is een harde wereld waar als je eenmaal een goed plekje hebt verdient in het team je super veel kan leren en mag bepalen. Iedereen is lekker duidelijk, recht voor zijn raap. Weinig geroddel. Iedereen helpt elkaar. Staan open voor innovatie. En het is ‘bijna’ altijd wel gezellig op de projecten.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

R: Niet buiten de bouw, maar misschien wel een andere functie binnen de bouwwereld.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

R: Als je als vrouw twijfelt om te gaan werken in de bouw? Doe het gewoon. In mijn ogen is de bouw nooit echt een mannenberoep geweest. En vrouwen worden hier juist alleen maar meer gewaardeerd.