Petra van Lammeren- Directeur Ascend Examengroep

Naam: Petra van Lammeren

Leeftijd: 56 jaar

Woonachtig: Oosterhout

Beroep: Directeur Ascend Examengroep B.V. 

Opleiding: geen opleiding voor dit beroep gevolgd, ik ben er gewoon ingerold. 

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep. 

P: Bij het kopen van het bedrijf, zaten er nog maar weinig vrouwen aan de top in deze business. Ik heb een goede leermeester gehad, dat was de vorige eigenaar. Ik heb een half jaar met hem meegelopen en vervolgens ben ik er zelf mee aan de slag gegaan.

Hoe vond je omgeving de keuze? 

P: De reacties toen ik het bedrijf overnam waren verschillend in mijn omgeving. De meeste vonden het heel leuk voor mij, maar andere vonden het vreemd omdat ik geen ervaring had in deze sector.

Wat vind je het leukste aan je baan?

P: Het leukste van mijn baan vind ik, dat ik met verschillende mensen te maken heb, van leuke pubers tot leidinggevende, die net zo zenuwachtig zijn om hun examen te doen. Daarnaast vind ik het aansturen van mijn team op kantoor ook erg leuk. Ik ben in titel dan wel “de baas”, maar werk net zo hard mee.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

P: Gelukkig ben ik geen manwijf, maar sta wel mijn mannetje. Het voordeel van mijn business is dat de mannen meer ontzag hebben voor een vrouw als voor een man, als ze examen komen doen. Er ontstaat in ieder geval geen haantjesgedrag. Vrouwen kunnen multitasking, daarom werk ik ook bijna alleen met vrouwen.

Ben je veel op de projecten te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze u tegenkomen op de bouw? 

P: Ik ben niet veel te vinden in de bouw, wel op diverse andere locaties waar veel mannen zijn die hun examen moeten afleggen. Op sommige locaties zijn PBM’s verplicht en dan kijkt iedereen wel raar op als ik daar binnen kom met mijn PBM’s.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de projecten of tijdens uw werk?

P: Dat ze alles beter weten en niet gewend zijn dat er een vrouw het examen  afneemt.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld? 

P: Dat mannen vaak een grote mond hebben, maar daarnaast een hartje van goud hebben. Vaak pakt een van de mannen mijn koffer met de laptops en draagt ze naar boven als er bijvoorbeeld geen lift is. Ze willen dan graag laten zien dat ze sterker zijn, maar bij bovenkomst toch toegeven dat de koffer best zwaar is. Ik ben blij dat ze mij helpen met de koffer en soms zelfs koffers. Gentlemen vind je dus overal, ook in de bouw.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

P: Nee voorlopig niet, ik vind dit werk nog steeds veel te leuk om te doen. 

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt? 

P: Dat vrouwen een belangrijk onderdeel zijn van deze samenleving en dat je als vrouw zijnde ook goed in de bouw kunt werken. Het is fijn om te zien dat er steeds meer vrouwen hun VCA/SOG diploma halen, zodat ze veilig hun werk kunnen doen. Bij ons is iedereen altijd van harte welkom om op examen te komen: jong – oud, nationaal-internationaal, man-vrouw!