Pauline den Hollander- Timmervrouw

Naam: Pauline den Hollander

Leeftijd: 26 jaar

Woonachtig: Zeeland

Beroep: Timmervrouw

Opleiding: timmerman bij Bouwmensen Zuid- West in Goes.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep. 

P: Ik weet van mezelf dat ik handig ben en kluste thuis en soms bij andere in mijn vrije tijd. Het beroep timmervrouw is goed te combineren met schoolgaande kinderen.

Hoe vond je omgeving de keuze?

P: Er werd positief op gereageerd, zeker omdat het niet zoveel voorkomt. Ik zie dat er steeds meer vrouwen kiezen om de bouw in te gaan.

Wat vind je het leukste aan je baan?

P: Het leukste aan mijn baan vind ik dat het resultaat direct zichtbaar. Daarnaast heb ik in mijn werk veel afwisseling.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

P: Het kan zeker door een vrouw gedaan worden. Ook ik werk met gelakte nagels in de bouw en zorg dat ik er een beetje fashionable uitzie. Ik zie dat vrouwen meer oog hebben voor detail en zijn perfectionistisch in ons werk. Ik doe als vrouw niet onder voor mijn mannelijke collega’s.

Ben je veel op de projecten te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze u tegenkomen op de bouw? 

P: Ja, ik werk buiten op de bouwplaats. Mannen reageren meestal op een leuke gezellige manier. Soms zie ik dat mannen afwachtend reageren.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

P: Ik ben een keer een onderaannemer tegen gekomen die vond dat vrouwen niet thuishoren op de bouw, maar achter het fornuis. Ik heb hem, samen met collega’s, de waarheid verteld.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk? 

P: De kozijnen kwamen binnen op het verkeerde adres. Ik was in de veronderstelling dat ze voor onze bouwplaats waren. Een bouwplaats verder waren ze aan het wachten tot de kozijnen geleverd werden. Ze zijn ze uiteindelijk komen ophalen.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld? 

P: Elke dag is anders, het is heel afwisselend werk. Ik werk projectmatig, waardoor ik op veel verschillende plaatsen kom.

Zou je ooit nog wat anders willen gaan doen?

P: ik zou willen doorgroeien tot leidinggevende, uiteindelijk wil ik mijn eigen bouwbedrijf starten.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

P: Dames, kies voor de bouw. We hebben jullie hard nodig.