Nikki Pluim- Timmervrouw/ Werkvoorbereider

Naam: Nikki Pluim

Leeftijd: 20

Woonachtig: Nieuwleusen

Beroep: Timmervrouw/Werkvoorbereider

Opleiding: Timmerman BBL niveau 2 aan de grift te Nieuwleusen (onderdeel van RTC Hardenberg). Op dit moment volg ik de opleiding Bouwkunde niveau 4 aan het Deltion College te Zwolle.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

N: Toen ik op de middelbare school zat hadden we 12 uur in de week praktijklessen. Deze lessen waren opgesplitst in 3 hoofddelen. Techniek, Commercie en Dienstverlening. De eerste paar weken zaten we in 3 groepen waarmee je na elke week een keer door wisselde. Ik vond het koken bij de dienstverlening wel leuk maar daar was het ook mee gezegd. Vanaf toen wist ik dat dat hele deel niks ging worden. We liepen ook een week bij de techniek kant, en dat vond ik gelijk leuk! Ik had in klas 2 al eens stage gelopen bij een meubelmaakster, dat was op dat moment ook mijn doel. Meubelmaker worden. Na in het 3e leerjaar nog eens stage te hebben gelopen bij een andere meubelmaker, was meubelmaker nog steeds mijn doel. Totdat ik een keer in een goed gesprek belande over het werk. Doordat er tegenwoordig veel meubelwinkels bestaan wordt het werk veel minder, tenzij je al een naam hebt opgebouwd en in de bouw is zoveel werk. Ze adviseerde me om te kiezen voor de bouw. Als ik dan nog de opleiding van meubelmaker wilde gaan doen kon dat altijd daarna nog, maar ik had dan in ieder geval werk waar ik op terug kon vallen. Na een paar meeloop dagen bij de Timmerman opleiding leek me dat een goed idee! Op dat moment heb ik me ingeschreven voor die opleiding. Die opleiding was 2 jaar, en in die 2 jaar heb ik steeds meer geleerd over het technische tekenen. In mijn laatste jaar van die opleiding heb ik er daarom voor gekozen om verder te gaan. Ik ben op advies van mijn theorie leraar naar een open dag geweest voor de opleiding van bouwkunde niveau 4. Daar werd ik zo enthousiast gemaakt door een meisje, waarmee ik een jaar later in de klas kwam!

Inmiddels zit ik in mijn afstudeerstage bij Van Hoek Bouw B.V. en heb ik het zo erg naar mijn zin!

 

Wat vind je het leukste aan je baan?

N: De variatie elke dag. Elke dag is anders en vol verassingen. De ene dag zit ik op kantoor bezig met de werkvoorbereiding en de andere dag kan ik op de bouw lopen om mee te helpen met timmeren. En die combinatie vind ik heel leuk!

Wat vind je het leukste aan je baan?

N: De variatie elke dag. Elke dag is anders en vol verassingen. De ene dag zit ik op kantoor bezig met de werkvoorbereiding en de andere dag kan ik op de bouw lopen om mee te helpen met timmeren. En die combinatie vind ik heel leuk!

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

N: Ik vind dat de bouw zowel door mannen als door vrouwen kan worden gedaan. Je hoeft niet perse lomp te wezen om de bouw in te kunnen.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

N: Ik ben regelmatig op de bouw te vinden! De meeste reacties zijn vaak leuk! Soms denken ze dat je de opdrachtgever bent of een dochter van iemand, maar ik moet daar vaak wel om lachen!

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

N: Nee eigenlijk niet echt. Tuurlijk zijn er mensen die het raar vinden of vinden dat een vrouw niet in de bouw hoort maar daar moet je boven staan vind ik.

Wat is het meest gekke/leuke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

N: Tijdens mijn aller eerste stage van de opleiding Timmerman niveau 2 leerde ik een jongen kennen. Na mijn stageperiode bij dat bedrijf, kregen we een relatie. En we zijn nog steeds samen!

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

N: Nee, daarvoor is de variatie te leuk! Je bent ook de hele dag met mensen bezig en dat maakt het ook leuk!