Myrte van der Sloot- Student machinist grondverzet

Naam: Myrte van der Sloot

Leeftijd: 17 jaar

Woonachtig: Hardinxveld- Giessendam

Beroep: Aankomend machinist grondverzet. 

Opleiding: Student machinist grondverzet BBL bij Bouwmensen in Hardinxveld.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

M: Eigenlijk is mijn keuze begonnen als grapje, na een speciale meiden techniek dag riep ik heel hard dat ik de bouw in zou gaan. Waarop ik veel reacties kreeg van jongens/mannen dat dit niet zou kunnen omwille van mijn geslacht. Dit vond ik belachelijk en ben mijn plan om naar een techniek school te gaan door gaan zetten.

Ik heb dan ook 3 jaar op ‘T Gilde vak college techniek in Gorinchem gezeten. Omdat ik mijn eerste jaar op een huishoudschool heb gezeten. Eerst wilde ik gaan metselen, maar omdat dit tegenwoordig allemaal prefab is en ik niet heel mijn leven aan de draad wil werken, ben ik naar iets anders opzoek gegaan. Ik was al een paar keer wezen kranen bij mijn zwager met “beunklusjes” en vond dit zo prachtig, ook kreeg ik van mensen te horen dat ik er aanleg voor had. Dus ben ik op de keuze gekomen om kraanmachinist te worden.

Hoe vond je omgeving de keuze? 

M: Mijn ouders, familie en mijn vriend vonden dit gelijk heel stoer, al had mijn moeder er natuurlijk wel moeite mee toen ik stages moest gaan lopen, dat ze haar toen 15-jarige dochter tussen 30 van die mannen achter moest laten. Verder heb ik ook heel veel negatieve reacties gehad, dat dit ik niet zou kunnen en waarom ik het mezelf aan wilde doen? Ook vonden ze het niet erg als ik techniek wilde doen. Maar dan wel op de tekenkamer of in de fijn hout/meubelmakerij maar dit vonden ze gewoon te ver gaan.

Wat vind je het leukste aan je baan?

M: Het gevoel van dat ik met mijn 1,69 meter zo’n grote machine kan besturen en dat het dan doet wat ik wil. En het samen met een heel team iets afbreken en opbouwen.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

M: Het valt natuurlijk wel onder de echte typische mannen baan, maar denk dat het meer een baan is waar je je mannetje moet kunnen staan. Het kan ook makkelijk voor een vrouw. Mannen en vrouwen hebben allebei hele goede kwaliteiten, ik denk alleen wel dat we verschillende kwaliteiten hebben. Veel mannen zijn wat rouwer, terwijl veel vrouwen vaak iets wat preciezer te werk gaan.

Dat we altijd standaard als manwijven gezien worden vind ik best irritant. Heel vroeger werkte de vrouwen niet en alleen maar de mannen, dus was in feite elk beroep een mannenberoep. Tandartsen, dierenartsen, winkeliers, artsen, kappers en noem zo maar op, daar is ooit ook verandering in gekomen maar die vinden we nu toch ook geen manwijven meer? Ik denk alleen wel dat er een paar vrouwen zijn die hierbij nu het ijs eerst weer moeten breken.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

M: Ja als ik straks ga werken eigenlijk altijd. Tijdens mijn stages heb ik hier al wel ervaringen uit gedaan. Je krijgt niet altijd even leuke opmerkingen en daar moet je wel tegen kunnen. Gelukkig zijn er ook veel collega’s die het wel gewoon leuk vinden, dus daar moet je je dan maar aan optrekken. Ik heb wel ook al veel opmerkingen gekregen waardoor je toch altijd even moet slikken, dat blijft denk ik ook nog wel een paar jaar. Het is voornamelijk de veel oudere generatie, of ze zijn thuis nog heel ouderwets opgevoed daar merk je het aan.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

M: Ja er zijn wel opmerkingen geweest die toch wel frustrerend of iets zijn. En ben ik tijdens mijn stage geweigerd om even te mogen draaien op die man zijn kraan. Want dat kon echt niet een vrouw op zijn machine, en daar ging hij zeker niet aan meewerken. Vrouwen horen niet in de bouw maar in de zorg.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

M: Tijdens mijn stages heb ik veel verschillende dingen gedaan, maar vooral heel veel als grondwerker, en veel op de trekker.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen? 

M: Voor nu nog niet, maar hoop in de toekomst wel een gezin te starten, en moet dan gaan zien hoe dat samen gaat lopen met mijn werk. Maar dat zijn allemaal dingen voor later.

Wat zou dit dan zijn?

M: Dat kan nog van alles zijn, want heel veel dingen en beroepen lijken mij nog leuk.