Mirthe Alkema- Meewerkend uitvoerder

Naam: Mirthe Alkema

Leeftijd: 23 jaar

Woonachtig: Ik ben een geboren en getogen Vlielander. Op Vlieland is een vmbo-school aanwezig, vanaf mijn 16e moest ik naar de vaste wal om mijn Havodiploma te halen om vervolgens voor HBO Bouwkunde te kiezen dat ik volg in Leeuwarden. Sinds de Havo woon ik voornamelijk in Harlingen.

Beroep: Meewerkend uitvoerder

Opleiding: In groep 8 werd er tegen mijn ouders gezegd, we sturen haar naar het VMBO maar als ze veel onvoldoendes haalt, gaat ze weer terug naar groep 8. Uiteindelijk kwam ik op het vmbo en haalde ik erg hoge cijfers en ben ik doorgegaan naar de havo, ondanks de prima score op de Cito-toets van 532 punten, waar overigens tegenwoordig te veel waarde aan wordt gehecht. Uiteindelijk HBO Bouwkunde gestart, en met als afstudeeronderzoek bouwplaatslogistiek geslaagd voor mijn HBO opleiding.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

M: Ik heb vanaf jongs af aan al een fascinatie voor de bouw. In onze achtertuin op Vlieland werd een berging gebouwd met daarbovenop een garage, die gelijkloopt met de weg achter ons huis. Een interessante situatie. Ik had een trampoline in de tuin, waar ik dag in – dag uit op sprong terwijl er werd gebouwd in onze tuin. Ik vroeg me toen al af op welke wijze ze bouwden en de volgorde van werkzaamheden.  Vervolgens heb ik de Maasvlakte in Rotterdam bezocht toen ze druk bezig waren met het aanleggen van de Tweede Maasvlakte. Ik besefte toen dat bouwen iets was waar ik voor gemaakt ben!

Hoe vond je omgeving de keuze?

M: Er waren veel die het ambitieus vonden, ik was geen sterke leerling en had al moeite met de HAVO. Echter vonden ze de techniek keuze geen onverwachte beslissing – daar lag mijn interesse op jongere leeftijd al. De meeste voelde het wel aankomen en wisten dat het goed zou komen!

Wat vind je het leukste aan je baan?

M: Het allerleukste aan de functie die ik nu en in de toekomst uitoefen in de bouw, vind ik het toepassen van mijn bouwkundige kennis in het organiseren en plannen van de bouw en werkzaamheden, het aansturen van personeel en het samenwerken met verschillende partijen in de bouw. Ik haal er energie uit dat we met zijn alle woningen bouwen en over kunnen dragen aan bewoners. En uiteraard de woningen later tegenkomen en met een fijne herinnering terug te kijken naar de periode dat we het bouwden.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

M: Het organiseren is echt een taak die veel vrouwen ligt. Mijn ervaring is dat het nog de oudere generatie is die er zo tegenaan kijkt – veel jongeren zien al meer dames voor een techniek opleiding kiezen. Ik begrijp wel dat er een bepaald beeld is van de bouw – harde wereld, maar echter zijn de jongens op de bouw volk waar ik heel graag mee samenwerk, zeker hier in Friesland. Wij Friezen zijn van afspraak = afspraak, een man – een man een woord – een woord.  Ik zie wel duidelijk meer vrouwen in de werkvoorbereiding dan op de bouwplaats zelf. Naast werkvoorbereiding is ook het beroep (assistent) uitvoerder goed als vrouw uit te oefenen. Misschien krijgen vrouwen zelfs meer voor elkaar dan menig man in de uitvoering!

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

M: Afgelopen jaar was ik voornamelijk op de bouw te vinden. Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik een aantal interviews gedaan waardoor ik op verschillende bouwprojecten ben geweest, dit was voornamelijk voor de winterstop. Met het afstuderen ben ik zo’n één of twee dagen op de bouwplaats te vinden en de andere dagen voornamelijk op kantoor in Sneek. Ik krijg wel eens verbaasde reacties als mannen mij op de bouw tegenkomen. Vaak is het hooguit twee of drie dagen dat ze erover praten, je benaderen, veel vragen hebben, maar daarna zijn ze aan me gewend en reageren ze serieus en positief. 

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw? 

M: Ik heb een aantal keer respectloze reacties gekregen, maar ik denk dat mijn collega’s me omschrijven als een type dat geen blad voor de mond heeft. Ik ben open, heel direct en nuchter, dat zal het Friese bloed wel zijn dat door de aderen stroomt. Zodra ik een opmerking krijg die mij niet bevalt heb ik geen moeite om aan te geven dat ik graag met respect behandeld wil worden! Daarnaast probeer ik te denken dat de meeste bouwers nuchter zijn en opmerkingen eruit klappen zonder er echt bedoelingen mee te hebben, dat maakt het voor mij niet moeilijk en zo kan ik er nuchter mee omgaan.

Vorig jaar hebben we met twee Mbo-scholen waar dames een techniek gerelateerde opleiding volgen een bijeenkomst gehad, over ervaringen en gebeurtenissen zowel in de klas als tijdens stages. Hierbij heb ik als gastspreker mijn ervaring gedeeld en zijn er met kleinere groepen een aantal stellingen behandeld. Dit zou ik meer scholen aanraden – het bespreekbaar maken en dames voorbereiden op wat eventueel kán gebeuren.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen? 

M: Als ik opnieuw voor een beroep mocht kiezen zou ik hetzelfde weer kiezen. Ik ben gemaakt om te bouwen en het is een passie geworden! Ik wil wel naar mate ik meer ervaring heb in de bouw mijn passie en kennis willen overbrengen naar de volgende generatie.