Miranda Maas- Planner GWW

Naam: Miranda Maas

Leeftijd: 35 jaar

Woonachtig: Lisse

Beroep: Planner GWW bij JdB groep

Opleiding: Toerisme

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

M: Zoals je ziet heb ik geen achtergrond in de ‘bouw’ oftewel Grond-, Weg & Waterbouw. Ik heb een studie toerisme gedaan en toen ik in 2008 door de crisis mijn baan kwijtraakte ben ik in de commercie beland en werkte ik 4 dagen in de week in deze sector.

Ik wilde het liefst nog een 5e dag aan de slag en vroeg op de stalling waar mijn paard stond of daar nog extra hulp werd gezocht; na 4 dagen op kantoor leek mij een baan in de buitenlucht wel een fijne afwisseling. Diezelfde dag nog werd ik teruggebeld door de zoon van de eigenaar van de stal; die had van zijn ouders gehoord dat ik op zoek was naar wat extra werkuren – zijn bedrijf (een loon- en verhuurbedrijf) was groeiende en hij kon wel wat hulp op kantoor gebruiken. En zo kwam het dat ik voortaan op de vrijdagen aan de gang ging met het aanbrengen van structuur binnen het bedrijf en met, voornamelijk, de koelkast aanvullen met versnaperingen voor de welbekende vrijdagmiddagborrel. Al vrij snel vroeg mijn toenmalige werkgever of ik misschien fulltime bij hem wilde werken, al leek mij een borrel op alleen vrijdag wel genoeg. Toch heb ik de stap genomen want het werk werd steeds meer. Na 2 weken ging mijn toenmalige werkgever op vakantie en een half uur voordat hij vertrok vertelde hij mij dat ik het wel ‘even’ kon overnemen, oftewel de planning. Ik kon nog geen rups- van een mobiele graafmachine onderscheiden. Het waren dan ook heftige dagen waarbij ik regelmatig met mijn handen in het haar zat. Maar bij terugkomst van de werkgever heb ik de planning nooit meer teruggegeven. Omdat het een vrij klein bedrijf was heb ik uiteindelijk alle facetten van het bedrijf gezien en deed ik alle voorkomende werkzaamheden, maar voornamelijk gericht op planning, social media, marketing, personeelszaken, administratie maar ik was bv. ook betrokken bij aanschaf van nieuw materieel of de werving van nieuwe opdrachtgevers. Ik heb hier enorm veel geleerd.

Toch ben ik na ruim 7 jaar overgestapt naar JdB groep. Een bedrijf wat zich voornamelijk richt op grondhandel en aannemerij. Hier hoop ik mezelf nog verder te verdiepen en te ontplooien in de GWW.

Wat vind je het leukste aan je baan?

M: De spil zijn, het regelen, organiseren en het feit dat geen dag hetzelfde is.

Op de planning is het dagelijks een spel om de puzzel weer rond te krijgen; de juiste man, op de juiste machine, op de juiste plek. Dat werkt voor iedereen het prettigst.

Daarnaast heb je de hele dag door contact met mensen, je bent probleemoplossend aan het werk en probeert iedereen te helpen.

En het gekke is wel; ik ben echte een machine-liefhebber geworden. Zodra ik langs een project rij moet ik altijd even kijken welke machines (kranen of trekkers) er staan, welke werkzaamheden er worden uitgevoerd en welke namen er op de gieken staan. En ook kom ik graag bij de TKD of bij de Bauma.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

M: Zelf heb ik het ook altijd over ‘mijn jongens’ of ‘de mannen’ terwijl er ook genoeg vrouwen in de bouw werken. Het werk kan ook goed door een vrouw gedaan worden maar een vrouw op de bouw is nu eenmaal eerder uitzondering dan regel.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

M: Bij mijn vorige werkgever was ik regelmatig op de bouw te vinden. Om foto’s te maken, of de jongens te bezoeken of om de uitvoerder op te zoeken.

Omdat ik pas net ben begonnen bij JdB groep ben ik nu nog voornamelijk op kantoor te vinden maar zodra het even kan zal ik in de ochtenden weer proberen op pad te zijn en de projecten langs te rijden. Nu doen mijn vriend en ik soms in het weekeinde of de avonden project-rondes en rijden dan langs een (of meerdere) projecten en laten we aan elkaar zien waar de bedrijven mee bezig zijn.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

M: Ik heb nooit vervelende ervaringen gehad, eigenlijk alleen maar leuke. In het begin dachten de mannen op het werk vooral dat ik de vergeten lunchtrommel van mijn man op het werk kwam brengen. Ik merk wel dat ik mezelf altijd een soort moet bewijzen. Vaak wordt er eerst gedacht ‘daar heb je weer zo’n poppetje’, totdat je echt laat zien dat je verstand van zaken hebt.

Het fijne is wel dat je als vrouw vaak bij de mannen blijft hangen, je valt natuurlijk op. Hierdoor is het vaak dat ik iemands naam glad vergeten ben, maar dat ze van mij nog precies weten hoe ik heet en waar ik werk. Dat is soms nog weleens gênant.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

M: Ik heb mijn vriend leren kennen op het werk.

Mijn vorige werkgever verhuurde veelal machines aan het bedrijf waar hij als projectleider werkzaam is. Op een vrijdag had een van mijn toenmalige collega’s een rommeltje gemaakt op een project van Tino (mijn vriend) in Poeldijk en einde dag belde Tino mij op om mede te delen dat ik maar moest zorgen dat dit voor maandag weer op orde zou zijn. Zo geschiedde en op zaterdag hebben we de boel daar weer op orde gebracht. Alleen was ik vergeten te melden dat hij BouWatch weer kon aanzetten nadat wij klaar waren met onze werkzaamheden en appte hij mij diezelfde zaterdagavond nog om te vragen of we soms nog steeds bezig waren aangezien ik niets meer had laten horen. Achteraf bleek dit natuurlijk een eerste aanzet tot contact te zijn. Twee maanden later kwam ik hem tegen op een bruiloft (van de planner op zijn werk, wat een goede kennis van mij is geworden middels ons werk). Hij stond toevallig achter wat vriendinnetjes van mij en ik herkende hem. Daar was ons eerste echte contact! Hij heeft mij diezelfde avond nog via FB een bericht gestuurd, waar ik pas dagen later achter kwam, en toen is het echte contact begonnen. Na 2 weken hadden we onze eerste date.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

M: Ik vind het een heerlijke wereld om te werken. Iedereen is vooral ‘met beide benen op de grond’ en die mentaliteit heb ik voornamelijk in mijn opvoeding meegekregen (mijn vader had een eigen vaste planten kwekerij). Iedereen is bezig om samen wat ‘te maken’.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

M: Dat denk ik niet. Ik hoop oud te worden bij JdB groep of misschien, stiekem een van mijn dromen, ooit wel een eigen bedrijf te hebben in deze wereld.