Marloes Bon- Werkvoorbereider Civiele Techniek

Naam: Marloes Bon

Leeftijd: 25 jaar

Woonachtig: Regio Utrecht

Beroep: Werkvoorbereider in de Civiele Techniek 

Opleiding: voltijd MBO Bouwkunde & Architectuur & daarna ben ik deeltijd HBO civiele techniek gaan volgen.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep. 

M: Mijn vader is timmerman en heb daar altijd al interesse ingehad. Ik twijfelde altijd tussen de Civiele tak of de bouw tak. Na mijn middelbare school heb ik ervoor gekozen om voor de bouw tak te gaan en mijn vader te volgen. Uiteindelijk heb ik toch voor civiel gekozen nadat ik de opleiding Bouwkunde had afgerond.

Hoe vond je omgeving de keuze? 

M: Ik heb nooit echt reacties gehad vanuit mijn omgeving dat ik in een ‘mannenwereld’ ging werken.

Wat vind je het leukste aan je baan?

M: Het leukste aan mijn baan vind ik dat elke dag anders is, geen een dag is hetzelfde. Ook vind ik het leuk als een project waar ik aan gewerkt heb, in de gerealiseerd wordt en alles past zoals ik bedacht heb. Vaak ga ik dan ook zelf even langs om te kijken en waar mogelijk te helpen.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

M: Zelf zit ik voor een groot deel op kantoor, ik vind dat dit geen mannenbaan is. Wel moet je een beetje gevoel hebben voor techniek. Betreft het vooroordeel daar ben ik het niet mee eens en als je tegenwoordig op bouwen kijkt zie je steeds meer vrouwen lopen.

Ben je veel op de projecten te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze u tegenkomen op de bouw? 

M: Ik ben ongeveer twee wekelijks op de bouw te vinden. Mijn directe collega’s vinden het normaal dat ik er loop. Andere werknemers die kijken en maken af en toe een opmerking en vinden het daarna ook prima.

Heb je nare ervaringen gehad op projecten? 

M: Nee ik heb nog nooit een nare ervaring gehad op projecten. Ik heb juist alleen maar positieve reacties gehad als ik tijdens een buitendienststelling de monteurs aan het helpen ben.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de projecten of tijdens uw werk?

M: Dat ik samen met de uitvoerder naar een overleg ging om een buitendienststelling te bespreken en dat ze tegen de uitvoerder zeiden: ‘zo heb je vandaag je dochter meegenomen’.

Wat zijn je algemene ervaringen met de civiele wereld? 

M: Dat het een mooi beroep is en door het hele land benodigd is. Het bedrijf waar ik werk is gespecialiseerd in het verplaatsen en ondersteunen van object. Als een dek of tunnel verplaatst wordt vind ik altijd geweldig om te zien eerst lag er niks en na een weekend ligt er ineens een tunnel onder het spoor door.

Zou je ooit nog wat anders willen gaan doen?

M: Nee, zolang ik nog zoveel plezier in mijn werk heb als nu ga ik niet nadenken over iets anders.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt? 

M: Dat mocht je twijfelen om als vrouw in de (Civiele) techniek te gaan. Doe het!

Extra vragen:

Wij kennen elkaar omdat wij dezelfde opleiding hebben gevolgd, hoe ervaarde jij het moment dat jij je inschreef voor de opleiding en dat je niet wist of er nog andere meiden zich hadden ingeschreven? Stephanie en ik waren al een tijd bezig met de opleiding en jij sloot daarbij later aan zonder dat jij iemand kende.

M: Tijdens de open avond halverwege het schooljaar ging ik kijken voor deze opleiding. Toen ik toch wel serieus in gesprek raakte om de opleiding te gaan volgen, had ik twee keuzes of in de klas bouwkunde waar geen meiden in de klas zaten of bouwkunde architectuur waar ik wist dat ik bij twee meiden in de klas kwam. Ik heb toen voor bouwkunde architectuur gekozen en zo ben ik bij jullie in de klas gekomen. Dus ik wist vooraf al dat ik met meiden in de klas zou komen.

Bij de overstap naar het HBO wist ik dit niet van te voren, maar daar zat ik ook met een ander meisje in de klas.  Ik heb dat wel altijd als fijn ervaren, dat er toch nog een vrouwelijk iemand in de klas zat om op terug te kunnen vallen.

Hoe heb jij je staande gehouden tijdens de opleiding met eigenlijk alleen maar mannen? Wij als vrouwen mochten nauwelijks samen werken.

M: Het samenwerken met mannen was af en toe lastig omdat ze wat lakser zijn. Maar duidelijke afspraken hebben ertoe geleid dat er producten geleverd werden waar ik ook achter stond.

Wat vind jij het leukste wat wij nu kunnen delen omdat wij (Marloes, Stephanie & Isabel) dezelfde opleiding hebben gevolgd maar eigenlijk nu alle 3 wat anders doen.

M: Het leukst vind ik dat ondanks dat onze wegen gescheiden zijn omdat we allemaal iets anders doen, we elkaar toch nog regelmatig opzoeken en dan niet uitgepraat raken omdat we allemaal iets anders meemaken maar het toch ook weer veel raakvlakken heeft.

Hoe zou jij mij als persoon omschrijven hoe ik omga met de ‘mannenwereld’?

M: Ik vind dat jij als persoon goed omgaat met mannen in de bouw. Je zoekt ze op en laat je niet snel gek maken.

Wil je nog iets kwijt aan mij?

M: Dat ik het superleuk vind dat je zo actief ben met de Instagram en Facebook van vrouw in de bouw.