Louise Slingerland- Student Bouwkunde

Naam: Louise Slingerland

Leeftijd: 20 jaar

Woonachtig: Nieuw- Beijerland

Beroep: Aankomend middenkaderfunctionaris bouw mbo niveau 4

Opleiding: Havo diploma behaald en momenteel middenkaderfunctionaris bouw mbo niveau 4

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

L: Ik heb na de havo één jaar een andere opleiding gevolgd (totaal niet bouw gerelateerd). Daarna kwam ik er te laat achter dat ik van opleiding wilde switchen om me aanmelden voor een hbo-studie.

Ik heb vervolgens deze opleiding gekozen omdat: 1. Mijn zus dezelfde studie heeft gevolg dus ik heb haar schoolwerk bekeken zo heeft dat bij mij interesse gewekt. 2. Mijn vader is schade expert voor bouwkundige schades, dus ook al een bouw gerelateerd beroep. 3. Ik was altijd al goed in de exacte vakken zoals rekenen, wiskunde, scheidkunde etc. 4. Ik heb me niet laten afschrikken door het feit dat het een mannenwereld is.

Hoe vond je omgeving de keuze?

L: Iedereen reageerde vrij verbaasd toen ik zei dat ik bouwkunde ging studeren, omdat het een mannenwereld is, maar aan de andere kant was het ook een logische keuze omdat het beroep bij mij past.

Wat vind je het leukste aan je baan?

L: Je bent echt iets aan het bouwen, het is heel anders dan dat je binnen in een kantoor achter een laptop zit, je ziet het gebouw groeien. Het hele proces van een brak stuk land tot een huis en/of een woonwijk is super interessant om te zien, kortom en transformeert een gebied. Ook leer je veel nieuwe mensen kennen omdat je met alle partijen veel moet communiceren.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

L: Het is nu een typische mannenbaan omdat er bijna geen vrouwelijke uitvoerders zijn, maar de baan op zich is zeker niet voor vrouwen weggelegd. Vroeger waren de arbeidsomstandigheden in de bouw ook niet zo goed als nu, het is dus ook makkelijker om nu vrouw in de bouw te zijn, er hoeft minder zwaar getild te worden etc. Het enige wat er nu nog nodig is om het kopje ‘typische mannenbaan’ te veranderen is meer vrouwen. Mannen zeggen ook dat ze harder werken als ze de opdracht van een vrouw krijgen. Tuurlijk zijn er altijd mannen die het niet prettig vinden om opdrachten van een vrouw te krijgen, maar dit is zo bij alle beroepen niet alleen in de bouw. Ik denk dat de vrouwen zeker niet onderdoen voor de mannen in de bouw.

 

 

En wat dat manwijf gedoe betreft, dat klopt als ik naar mezelf kijk zeker niet. Ik ben wel een vrouwelijke vrouw die graag make up opdoet en met jurkjes aanloopt. Dit laatste draag ik dan niet op de bouw vanwege praktische redenen. 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

L: Jazeker, ik loop heel de dag op de bouw 5 dagen per week. Mannen vinden het vaak bijzonder om een vrouw te zien op de bouw, maar vaak reageren ze erg positief. Het is een leuke afwisseling van het oude en vertrouwde. En natuurlijk heb je weleens iemand die naar je fluit maar zolang je het opvat als een compliment is het niet storend.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

L: Nee, ik ben hier altijd erg netjes behandeld. Je merkt wel dat mannen je proberen te versieren, of ze denken dat je niet kundig bent omdat vrouwen ‘geen’ verstand van bouwen zouden hebben. Maar dit is allemaal te veranderen in de toekomst als het aantal vrouwen toeneemt.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk? 

L: Ik heb nog niet iets heel geks meegemaakt in de bouw tot nu toe. Mensen hebben wel meerdere malen geprobeerd mij een beetje te versieren, maar dat is niet uitzonderlijk.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

L: Zeer positief, het is erg leuk en uitdagend werk.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

L: Ja, maar wel iets in de bouw.

Zo ja, wat zou dit dan zijn?

L:Wel iets met bouw gerelateerd, ik ben nog bezig met mijn opleiding dus ik ben nog een beetje de bouwwereld aan het verkennen.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

L: Laat je niet afschrikken door de verhalen die je hoort over de bouw! Ga lekker naar de bouwplaats als je het leuk vind. Hoe meer vrouwen er in de bouw komen hoe normaler het zal worden.