Lian Hees- Student Bouwkunde

Naam: Lian Hees

Leeftijd: 17 jaar

Woonachtig: Vroomshoop

Beroep: Aankomend middenkaderfunctionaris bouw

Opleiding: Middenkaderfunctionaris bouw, op het ROC van Twente

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

L: Ik ben niet de persoon voor een typische ‘meiden opleiding’ vanaf kleins af aan wist ik al dat ik iets in de bouw wilde gaan doen. Mijn vader is ook werkzaam in de bouw, daardoor heb ik steeds meer interesse gekregen en er uiteindelijk ook voor gekozen.

Hoe vond je omgeving de keuze?

L: Mijn ‘directe’ omgeving vindt het erg leuk dat ik deze opleiding doe! Andere mensen verwachten het niet zo snel van mij, als ik ze dan vertel dat ik bouwkunde studeer zijn ze vaak verbaast maar vinden ze het wel erg leuk en stoer!

Wat vind je het leukste aan je baan?

L: Het leukste vind ik om iets opgebouwd te zien worden met een uiteindelijk resultaat, je zult ook altijd blijven denken dat heb ik ‘gemaakt’.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

L: Het is absoluut geen typische mannenbaan! Ik vind zeker dat vrouwen dit ook goed kunnen doen, soms nog wel beter dan mannen! Vrouwen werken vaak iets secuurder, wat zeker erg handig is in de bouw!

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

L: Ik loop op dit moment 8 weken stage, omdat dit mijn eerste stage is ben ik vooral op de bouw te vinden. Zo kan ik ervaring opdoen en een indruk krijgen van de bouw. Voor de mannen is het natuurlijk ook wel even wennen, maar ze hebben er geen problemen mee!

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

L: Nee, ik zou nooit een bouwplaats gaan vermijden voor eventuele opmerkingen. In het begin vond ik dit ook zeker wel spannend, maar ik denk dat het uiteindelijk steeds normaler wordt dat er vrouwen rondlopen en ze dan ook niet zo snel opmerkingen zullen maken.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

L: Ik heb gelukkig (nog) geen negatieve reacties gehad.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk? 

L: Ik heb nog niks echt ‘geks’ meegemaakt.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

L: Tot nu toe is het erg positief, in het begin was het zeker even wennen. Maar na een paar dagen was ik gewend en vind ik het erg leuk! Het is een leuke en gezellige wereld!

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

L: Ik weet nog niet precies wat ik in de toekomst wil gaan doen. Dit ga ik de komende jaren goed uitzoeken.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

L: Doe vooral wat je leuk vindt, en laat je niet tegenhouden door de vooroordelen over een opleiding!