Kim Katsman- Tegelzetser

Naam: Kim Katsman

Leeftijd: 38 jaar

Woonachtig: Den Haag

Beroep: Tegelzetster

Opleiding: Interne opleiding binnen het bedrijf van mijn vader.

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

K: Als kind was ik altijd al aan de knutsel. Ik had geen poppenhuis maar een werkbank, naast die van mijn vader, ik ben opgegroeid met de bouw omdat mijn vader al meer dan 30 jaar een tegelzetbedrijf heeft. Ik heb een creatieve studie gedaan aan de kunstacademie en was daar ook altijd met mijn handen bezig en als bijbaantje ging ik mee tegelen. Vandaag de dag ben ik volleerd tegelzetster en werk ik zo’n 3 dagen per week in de bouw en de andere dagen besteed ik in mijn werkplaats waar ik meubels maak in opdracht.

Hoe vond je omgeving de keuze?

K: Die waren niet verbaasd en vonden het superleuk.

Wat vind je het leukste aan je baan?

K: Ik werk landelijk dus kom overal en nergens en de afwisseling van het materiaal waar ik mee mag werken. Wat ik ook leuk vind is het contact op de bouwplaats en bij particuliere klanten thuis. Geen dag is hetzelfde.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? 

K: Ik ben nog niet zoveel tegelzetsters tegen gekomen dus denk wel dat het meer een mannenberoep is. Het is zwaar werk, grote tegels leggen, vloeren smeren en tegels, zakken lijm en emmers tegelpasta klaarzetten waar je mee gaat werken. Wellicht dat het daarmee te maken heeft. Mannen hebben nou eenmaal wat meer kracht. Heb ook heel veel spierpijn gehad toen ik net begon haha. Een manwijf ben ik zeker niet en zo word ik ook niet behandeld. 

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

K: 3 tot 5 dagen per week loop ik rond op de bouwplaats en ervaar eigenlijk alleen maar leuke reacties. Vaak willen de mannen voor me sjouwen maar dat hoeft niet. Ik doe dat lekker zelf en dat waarderen ze ook. Een meid die van aanpakken weet. Toch komt het wel voor dat mijn gereedschap versjouwd wordt zonder dat ik dat gezien heb, dat waardeer ik dan wel en dat laat ik dan ook weten. Ik word als vrouw volledig geaccepteerd.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

K: Ach er wordt weleens wat van seksistische aard geroepen vanaf een steiger, maar dat is zeldzaam en als het gebeurd nemen andere mannen het vaak voor me op, zelf negeer ik die opmerkingen gewoon.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk? 

K: Dat 2 aannemers ruzie maakten om mij, ze wilden allebei de vrouwelijke tegelzetter op hun bouw hebben, dat soort dingen zijn gek en ook grappig tegelijk.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

K: Iedereen werkt hard, doe maar normaal mentaliteit waar ik persoonlijk erg van hou, de afwisseling en toch ook wel het leuke praatje met iedereen en de bouwradio die overal doorheen galmt.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

K: Nee

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

K: Als je twijfelt over werken in de bouw, ga ervoor! Het is een superleuke wereld, je leert veel, kan mooie dingen maken en je bespaart je een abonnement op de sportschool.