Jessica Bruintjes- Kraanmachiniste

Naam: Jessica Bruintjes

Leeftijd: 27 jaar

Woonachtig: Ridderkerk

Beroep: Kraanmachiniste

Opleiding: Ik heb de opleiding HBO Bachelor Technische Bedrijfskunde gevolgd, maar dat is niet nodig voor het beroep kraanmachinist. Hiervoor heb ik mijn hijsbewijs TCVT mobiele torenkraan gehaald, VCA, Rijbewijs CE en code 95. 

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

J: Ik werd op een dag wakker met het idee om kraanmachinist te worden. Ik weet niet waar dat opeens vandaan kwam omdat mijn interesses hier eigenlijk nooit naar uit gingen. Toen ik mijn moeder vroeg of ik bij hun mocht komen werken vertelde ze me dat ze niemand op kantoor zocht dus dat ik even verder moest kijken. Verbaasd was ze toen ik haar vertelde dat dat niet mijn bedoeling was, ik wilde op de kraan. Mijn vader antwoorde hier op; laat haar maar even meegaan, die is over een maand wel “genezen” (het was hartje winter en ik ben nogal een koukleum) maar dat was niet zo, ik vond het super en haalde hierna al mijn papieren.

Hoe vond je omgeving de keuze?

J: Vriendinnen keken mij raar aan, want niemand had dit van mij verwacht.

Wat vind je het leukste aan je baan?

J: De vrijheid die je op de kraan hebt en geen dag is hetzelfde, elke dag is anders. Ook is het gewoon fantastisch om met zo’n grote machine op pad te zijn. 

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

J: Natuurlijk kan dit beroep door vrouwen gedaan worden! Het is vroeg op staan en lange dagen maken maar fysiek vind ik het geen zwaar beroep. Dat is ook de reden dat ik tegenwoordig video’s maak over mijn werkzaamheden als kraanmachinist. Ik hoop zo meer vrouwen te inspireren voor dit mooie beroep. 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

J: Ik ben dagelijks op de bouw te vinden. Volgens mij vinden mannen het wel leuk. Ik krijg maar weinig negatieve reacties.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

J: Niemand moet zich weghouden van de bouw of waar dan ook, vanwege mogelijk opmerkingen!

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

J: Nee

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

J: Ik zat een keer in de pauze in mijn kraancabine te eten en toen was er een groep met bouwvakkers voor mijn kraan gaan zitten op de stoep om hun lunch op te eten. Terwijl de bouwkeet aan de overkant van de weg was (het was niet eens mooi weer). Heel apart! 

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

J: Mijn ervaringen zijn positief. Het is een kleine wereld en je komt op elke bouw weer bekende tegen. Er zouden wel wat meer vrouwen op de bouw mogen komen. 

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

J: Ik wil uiteindelijk het bedrijf van mijn ouders overnemen. Maar dan blijf ik gelukkig wel in de kranen alleen met een andere functie. 

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

J: Laat je nooit tegenhouden je dromen na te jagen, ookal is dat een mannenberoep! Live your best life!