Jeanine Oudshoorn- stript en knapt appartement op

Naam: Jeanine Oudshoorn

Leeftijd: 29

Woonachtig: Amsterdam

Beroep: Zelf een appartement volledig strippen en opknappen

Opleiding: Maritieme Techniek

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

J: Ik hield van zeilen (en dus boten) en was goed in wiskunde en natuurkunde; dan is er maar één studie in Nederland waar dat gecombineerd wordt! Maar nadat ik (eindelijk, haha) van de TU Delft was afgestudeerd, was ik helaas al uitgekeken op de scheepsbouw. Ik ben de consultancy in gegaan, waar ik bij klanten veel op de fabrieksvloer liep. Daar was ik helemaal in mijn element, tussen de operators van de machines. Maar als consultant was ook een groot deel van het werk achter mijn bureau. Ook heel leerzaam, maar op lange termijn zocht ik meer zelfstandigheid en vrijheid, dus besloot ik om een opknap huis te kopen en aldoende leren hoe nou een huis in elkaar zit!

Hoe vond je omgeving de keuze?

J: De ene was wat verbaasder dan de ander, maar ik ben altijd al eigenzinnig geweest, dus ik denk dat men het wel bij me vond passen.

Wat vind je het leukste aan je baan?

J: Ik doe dagdagelijks natuurlijk eigenlijk gewoon wat bouwvakkers ook doen. Alleen bepaal ik zelf helemaal wat er gedaan moet worden en hoe ik dat aan pak. Ik geniet heel erg van het plannen van de verbouwing en uitzoeken hoe het werkt. Soms ook frustrerend omdat ik niet alles in één keer goed doe, maar doordat ik alles echt zelf doe, is het des te meer voldoening als het af is!

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

J: Bouwvakkers zijn vaak mannen, en ik moet natuurlijk wel toegeven dat het fysiek zwaar werk is, waarvan ik snap dat dat misschien voor mannen makkelijker is. Maar ik denk juist dat een vrouwelijke hand in de details en afwerking zoooo veel kan toevoegen. En uiteindelijk gaat het toch om je doorzettingsvermogen, en dan maakt het niks uit of je man of vrouw bent.

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

J: Mensen waarmee ik praat over het opknappen van een huis geloven niet dat ik alles zelf doe. Maar echt!! Mijn instagram pagina is daar wel het bewijs van! En ja, in de bouwmaat bijvoorbeeld kijken mannen wel een beetje vreemd als ik weer een gipsplaat in mijn Ford Ka aan het proppen. Maar goed, mijn Ka is wit, dus goed gecamoufleerd tussen alle bouwvakkerbusjes 😉 ik vind dat ik erbij hoor, hoor!

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

J: Ik krijg alleen reacties vol ongeloof, maar vervolgens vol respect, dus dat is alleen maar superleuk. Blijven er natuurlijk wel altijd mannen die denken dat ze het beter weten, maar ik ben dan ook geen ervaren bouwvakker, dus ik geloof wel dat ze op veel vlakken het beter weten. Ondertussen doe ik het toch wel op mijn manier, dus is het alleen maar handig dat gratis advies!

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

J: Mannen die via Instagram aanbieden gratis wel even te komen helpen… Daar heb ik wel mijn bedenkingen bij haha. Ook heb ik al huwelijksaanzoeken via Instagram ontvangen, maar die zijn niet serieus dus alleen maar erg grappig! Uiteindelijk vinden veel mannen het toch wel tof om te zien dat ik het gewoon in mijn eentje doe denk ik.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

J: Goed! Iedereen zegt waar het op staat en werkt lekker hard door.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

J: Ik zou graag doorgroeien tot projectontwikkelaar, vandaar dat ik nu alles zelf wil leren, zodat ik weet wat een verbouwing inhoudt. Hierna wil ik aan de slag met een team om me heen verzamelen zodat we meer werk aan kunnen.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

J: Als ik het kan, kan jij het ook!!

Volg Jeanine op instagram: @debouwmevrouw