Isabel van der Meij- Junior projectleider &
eigenaresse Vrouwen in de bouw

Naam: Isabel van der Meij

Leeftijd: 26 jaar

Woonachtig: Noordwijk

Beroep: Junior projectleider

Opleiding: MBO niveau 4 Bouwkunde & Architectuur, KOB Bouwend Nederland voor Aannemerspapieren

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

I: Ik was vroeger al druk bezig met het tekenen van huizen en het fotograferen van oude monumentale panden. Toen ik het computer spel de SIMS ontdekte was ik eigenlijk alleen maar bezig met het bouwen van de huizen niet met de mensen. In het 3e jaar van mijn middelbare school ging ik opzoek naar een studie die bouw gerelateerd was. Vanuit hier kwam ik bij het Nova College in Hoofddorp en daar sprak de opleiding Bouwkunde en architectuur mij erg aan. Ik heb er niet echt heel lang bij stil gestaan dat dit een ‘mannenwereld’ was. Ik wilde dit gewoon gaan doen dus heb er ook niet lang over getwijfeld. 

Hoe vond je omgeving de keuze?

I: Mijn omgeving vond de keuze eigenlijk heel leuk en stoer. Ik heb eigenlijk nooit reacties gehad van waarom ga je dat doen? Of deze zijn er wel geweest maar dat is me dan niet bij gebleven omdat ik de opleiding toch graag wilde doen en ik me niet liet beïnvloeden door mijn omgeving. Het was zelfs zo dat ik op de open avond ook nog bij de zorg opleiding ben wezen kijken met mijn moeder, maar ik zei al snel zullen we hier weg gaan? Dit is niks voor mij! 

Wat vind je het leukste aan je baan?

I: Het leukste aan mijn baan vind ik dat geen dag hetzelfde is en dat ik een combinatie heb van binnen- en buiten.

Ik begeleid kleine tot grote projecten vaak van a t/m z. Dat betekent dat ik naar de opdrachtgever ga het werk opneem, het werk uitreken, de offerte met de opdrachtgever bespreek, materiaal/ onderaannemers inkoop en het project begeleid in de uitvoering. Dat betekent dat ik elke week naar het project toe ga voor overleg met de uitvoerder/ timmerman of dat ik vergaderingen bijwoon.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

I: Het is zeker geen mannenbaan! Vrouwen brengen ook veel afwisseling in deze wereld en kunnen de functies ook prima vervullen. Wel moet je sterk in je schoenen staan voor wat betreft de opmerkingen die je soms krijgt of je wordt in het begin vooral heel erg uitgetest. 

Als ik nieuwe mensen ontmoet en ik vertel over mijn werk reageren ze altijd heel verbaasd. Zo merk je toch dat er een vooroordeel heerst wat betreft vrouwen die in de bouw werken. Doordeweeks voor mijn werk heb ik spijkerbroeken aan maar in mijn vrije tijd draag ik graag jurkjes en rokjes. Ik ben wat dat betreft wel echt een meisje meisje want ik heb altijd gellak op mijn nagels, sieraden om en make up op. Nieuwe mensen reageren dan altijd wel verbaasd maar vinden het wel stoer.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

I: Ik kom minimaal wel 1 keer per week op mijn projecten. Inmiddels werk ik al bijna 5 jaar bij Aannemersbedrijf Den Dubbelden en mijn collega’s zijn gewend dat als ik op de bouw kom. Nieuwe mensen kijken wel raar en willen dan ook graag weten wat mijn functie is, maar als ze dat eenmaal weten wordt ik wel serieus genomen. 

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

I: Ik heb tijdens mijn stages ook bij verschillende aannemers gelopen en ik heb nooit de bouw vermeden omdat ik dan alleen maar tussen de mannen zat. Ik zou tegen andere vrouwen zeggen vermijd de bouw niet want dan krijg je juist de opmerkingen naar je hoofd. 

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

I: Ik kan niet heel snel wat bedenken, ik loop inmiddels al wat jaartjes mee en ik heb voor mijn werk bij 3 verschillende aannemers stage gelopen maar ook daar werd ik altijd leuk ontvangen. Wel is het zo dat je vaak wordt nagekeken of dat de mannen graag je telefoonnummer willen i.p.v. je mannelijke collega omdat ze liever met jou willen bellen… Ik trek me daar weinig van aan.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

I: Ik maak wel meerdere gekke dingen mee maar wat mij het meeste bijstaat zijn deze 2:

  1. Ik had een vergadering bij mijn opdrachtgever samen met mijn collega, mijn collega ging op de fiets ik met de auto. Ik kende het pand goed waardoor ik wist waar de vergaderkamer was. Ik liep daar vol zelfvertrouwen naar binnen en zag dat mijn collega er nog niet was, waarop de opdrachtgever vroeg, kan ik wat voor je doen? Ik zei ik kom voor de vergadering waarop hij reageerde oh? Weet je zeker dat je hier moet zijn. Op dat moment stelde ik me voor en ging zitten. Hij kende mij van naam en wist niet dat ik naar de vergadering zou gaan. Uiteindelijk een goede vergadering geweest. Dus neem altijd je zelfvertrouwen mee!
  2. Een bedrijf wilde een offerte indienen bij ons en hij belde om de offerte door te nemen. Hij zei aan het einde van het gesprek nou als wij de opdracht krijgen dan heeft mijn baas al gezegd dat hij met je uiteten gaat, waarop ik reageerde nou dat lijkt mij een beetje ongepast! Waarop het eventjes stil was en hij daarna lachte en zei grapje natuurlijk. 

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

I: Goed, het is een wereld waar hard in wordt gewerkt en waarbij er heel veel mogelijkheden zijn zowel op werkgebied als persoonlijk vlak. 

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

I: Ik zou ooit wel misschien iets anders willen gaan doen, wellicht dat ik ooit volledig naar buiten wil ik vind de functie van uitvoerder nog altijd een te gekke uitdaging. Ook is mijn passie interieur waar ik ook graag meer mee zou willen doen. Dus wie weet wat de toekomst gaat brengen! 

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

I: Is jouw droom om in de bouwwereld te werken? Ga deze droom dan achterna en laat je niet beïnvloeden door je omgeving. Zoals je op de website van Vrouwen in de bouw kan zien zijn er veel vrouwen die in de bouw werken in diverse functies. Hopelijk is dit ook voor jou een inspiratie om je dromen achterna te gaan!