Inge- Bouwkundig tekenaar

Naam: Inge

Leeftijd: uit 1990

Woonachtig: in Aalsmeer

Beroep: Bouwkundig tekenaar

Opleiding: Interieuradviseur MBO aan het Koning Willem I college te Den Bosch & Bouwkunde HBO aan de Hogeschool van Amsterdam


Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.
I: Tijdens mijn studie interieur adviseur kwam ik er achter dat ik wel wat meer uitdaging wilde dan dat ik uit mijn studie kon halen. Het maken van keuzes uit kleuren, materialen, het opzetten van lichtplannen & maken van indelingen gaf mij niet genoeg voldoening. Dat is de reden dat ik verder ben gaan kijken & ben uitgekomen bij de studie bouwkunde. Hier bleken inderdaad veel mannen rond te lopen, maar met mijn lengte (1.87m) viel ik niet echt op 😉


Hoe vond je omgeving de keuze?
I: Vooral mijn moeder vond het leuk dat ze twee kinderen (mijn broer en ik) als engineers in de familie kreeg. De rest van mijn omgeving gaf niet echt een mening over mijn keuze.


Wat vind je het leukste aan je baan?
I: Het leukste aan mijn baan vind ik dat ik bij het hele proces, van ontwerpen tot aan oplevering, betrokken kan zijn. Dit vind ik het leukst bij de realisatie van nieuwbouwprojecten.
Ik vind het tekenwerk erg leuk, helemaal als ik dan ook mijn ervaring vanuit mijn interieur studie kan toepassen, maar uiteindelijk rondlopen in het gebouw dat ik getekend heb is misschien nog wel het allerleukst.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

I: Ik vind dit geen typische mannenbaan, nog sterker ik vind dat elk beroep uitgevoerd moet kunnen worden door zowel mannen als vrouwen.

Op kantoor hebben we naast de mannen meerdere dames die bouwkundige werkzaamheden uitvoeren & met zijn allen realiseren we mooie projecten.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

I: Ik doe bouwbegeleiding voor meerdere projecten, wat betekent dat ik minstens eens in de 3 weken op de bouw te vinden ben. Ik kan nogal klunzig zijn, zoals een “Bambi op glad ijs”. De mannen op de bouw kunnen hier wel om lachen & proberen me dan juist altijd te helpen! Dit doen ze door bijvoorbeeld mijn spullen naar boven te brengen als ik met mijn (lompe) bouwschoenen een ladder op probeer te klimmen.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

I: Tot nu toe heb ik nog geen nare ervaringen gehad op de bouw. Wel tijdens mijn studie bouwkunde. Daar waren een aantal jongens die duidelijk maakten dat ik, overgestapt van interieur naar bouwkunde, het hier niet zou gaan redden. Echter toen ik in het eerste jaar mijn propedeuse wist te behalen & uiteindelijk als beste student afstudeerde moesten ze hier wel op terugkomen.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

I: Misschien niet heel gek, maar als ik nu ineens oud-studiegenoten aan de telefoon blijk te hebben vind ik het wel gek dat de bouwwereld zo een klein wereldje is.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

I: Positief

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

I: Nee ik zou nu niet iets anders willen. Mocht ik ooit anders gaan doen zou dat waarschijnlijk iets met koken/bakken zijn of werken met kinderen.