Hoe het allemaal begon: mijn opleidingen en mijn kijk naar de toekomst

Basisschool

Als klein meisje op de basisschool begon eigenlijk al mijn passie voor de bouwwereld. Ik was in mijn vrije tijd veel bezig met het tekenen van huizen (vooral natuurlijk mijn droomhuizen) en ook hoe je deze optimaal kon inrichten. Ik had dan ook een soort mal met meubels die ik dan kon intekenen op schaal en wat vond ik dat fantastisch! Tot ik het spel programma ontdekte de Sims en toen ging er een wereld voor mij open. Ik was alleen nog maar met huizen bouwen bezig en de rest van het spel boeide mij eigenlijk niet. Het ging echt puur om het huizen bouwen en hier kon ik dan wel dagen mee bezig zijn om zo de mooiste huizen te ontwerpen en in te richten. Dit ging natuurlijk door toen ik naar de middelbare school ging in het jaar 2008.

Middelbare school

Ik ging naar het Teylingen College Leeuwenhorst in Noordwijkerhout en deed hier VMBO-TL. In mijn vrije tijd was ik nog steeds veel bezig met het tekenen van huizen, huizen bouwen in de Sims en fotograferen van oude monumentale/ nieuwbouw projecten.

Naast dit alles deed ik natuurlijk ook nog andere dingen in mijn vrije tijd, ik reed graag paard met mijn vriendinnen, vierde graag een feestje met vrienden en vriendinnen waaronder carnaval want ja waar ik op ben gegroeid vieren ze carnaval en hoe!

Maar dat ter zijde, vanuit school konden wij in het 3e jaar ons oriënteren naar een vervolgopleiding en vanuit daar gingen we naar het ROC in Leiden.

Ik koos ervoor om naar de bouwopleiding te gaan kijken en ik wilde daar dan ook graag meer informatie over. Uiteindelijk viel de kijkmiddag erg tegen, ik voelde me totaal niet welkom door de mensen die de voorlichting gaven, ze waren niet heel enthousiast dat er een meisje naar de bouwopleiding kwam kijken.. Ik zei dan ook bij thuis komst, mam ik ga niet naar die school ik wil graag een bouwopleiding gaan doen maar ik ga niet naar het ROC Leiden. Vanuit daar zijn wij gaan zoeken naar een bouwopleiding in de buurt, we vonden het Nova College in Hoofddorp waar diverse bouwopleidingen waren. Gelukkig was er toen ook nog snel een open avond dus hup wij daarnaartoe en eigenlijk een superleuke avond daar gehad. Enthousiaste leraren en leerlingen die heel graag mij meer wilden vertellen over de opleiding. Mijn keuze was hierna snel gemaakt en ze vroegen dan ook ga je je inschrijven? Dan zien we je volgend jaar! Maar er was een grote maar! Ik zat pas in het 3e jaar op de middelbare school dus ik moest nog een jaar! Dat was voor hun en voor mij wel een grote teleurstelling maar ik ging dan ook met de insteek naar huis, zo snel mogelijk de middelbare afmaken en door naar de opleiding die ik echt wil gaan doen. Mijn moeder vroeg nog op het Nova College wil je echt niet even naar een opleiding in de zorg kijken? Nou laten we maar even gaan kijken mam, maar ik denk echt niet dat het iets voor mij is! En zo waren we ook snel weer weg bij de zorg want ik zag het al gelijk niet mijn ding! Haha

En zo ging ik het 4e en laatste jaar in van mijn middelbare school, ik wilde zo snel mogelijk afronden en door naar de bouwopleiding. Even leek daar een hindernis in te komen omdat ik in december pfeiffer kreeg waardoor ik wel even uitgeschakeld was. Maar ik bleef met mijn doel voor ogen mijn examen in gaan en had dan ook eigenlijk weinig zenuwen en dacht ik haal het wel, ik heb goed geleerd, ik heb vertrouwen in mijzelf. En trots dat ik was dat ik zonder herexamen mijn examen had gehaald en dus geslaagd was! Ik kon eindelijk na de zomervakantie beginnen aan mijn gedroomde opleiding.

Lees hiernaast verder bij MBO opleiding

MBO opleiding

En zo begon ik in 2011 na de zomervakantie aan mijn gedroomde opleiding op het Nova College Hoofddorp. De opleiding die ik daar ging volgen was Bouwkunde & Architectuur niveau 4 voltijd. In de eerste week gingen wij gelijk op kamp en wist ik überhaupt niet of er andere meiden zich in hadden geschreven voor deze opleiding. Maar gelukkig net voor vertrek naar Appelscha zag ik daar Stephanie en was ik gelukkig niet het enige meisjes op de opleiding. Wel spannend, met een nieuwe klas gelijk op kamp en dan ook nog met enorm veel jongens want wij gingen ook met de bouwkunde klas en daar zaten geen meiden in. Maar goed ik voelde me al snel thuis tussen de klassen en we hadden super leuke dagen, stiekem hebben we wel tussen de jongens geslapen want we vonden het maar eng in een grote tent met ze tweeën.

In het eerste jaar leerden we veel over bouwmethoden, bouwtechnische onderdelen, details, berekeningen voor staal, stukje bedrijfskunde, technische tekenen met de hand en met autocad. Ook hadden wij projecten die we als groepje moesten uitvoeren en volledig alles moeten uitdenken, van ontwerp tot uitvoering. Erg leuk en leerzaam! Ook in dit jaar ging ik voor mijn 1e stage bij een bouwbedrijf, ik had geen idee wat ik moest verwachten omdat ik totaal nog niet bekend was in die wereld. Ik vond een heel leuk stage bedrijf in Voorhout, van Kampen bouwbedrijf. Van Kampen werkt voornamelijk in de wereld van renovatie en restauratie dat sprak mij zeker aan. Hier ging ik bijna dagelijks met de directeur mee op pad en leerde van hem alle kneepjes van het vak. Ook ging ik zelf aan de slag met de voorbereiding van projecten zowel met de hand als achter de computer. Een onderdeel van de stage moest zijn meewerken op de bouw. Dat heb ik geweten ook, ik mocht in mijn carrière als timmervrouw een gat boren in een betonnen vloer. Dit deed ik en hup een bak water door het gat gelijk, de mannen dachten dat ik een waterleiding had geraakt! Ik was zeiknat en helemaal in paniek, mijn eerste keer en gelijk iets geraakt?! Het zal toch niet! Maar wat bleek, het waren kanaalplaatvloeren en ik boorde in een kanaal. De vloeren waren gelegd toen het regende dan kan het zijn dat er water in de kanalen blijft staan en ja dit komt er dus uit als je een gat boort. Dit moment zal ik nooit meer vergeten haha maar uiteindelijk hebben wij er wel hard om kunnen lachen en staat het wandje nog steeds in de keukenshowroom!

In het 2e jaar mochten we weer stagelopen en dit keer koos ik voor een heel ander bedrijf, de woningbouwcoöperatie Antonius van Padua in Noordwijkerhout. Daar maakte ik MJOP’s (Meerjaren onderhouds plannen) en had ik ook nog is geluk, er werd nieuw gebouwd en dat was ook nog is om de hoek van het kantoor! Hier kon ik kwaliteits controles lopen en kijken of alle wensen van de huurders per bouwnummer correct werden uitgevoerd. Enorm leerzame en leuke stage maar ik kwam er toch ook wel achter dat een bouwbedrijf was wat mij aantrok.

In het 3e jaar gingen we als eerste half jaar gelijk op stage en mijn stage liep ik dan ook bij een bouwbedrijf want dat was toch wel echt wat mij aantrok het aannemerswereldje. Ik liep stage bij Horsman & Co in Lisse. Ik was hier stagiaire werkvoorbereiding/ uitvoerder. Ik maakte op kantoor uittrekstaten, tekeningen en begrotingen. Wat voor mij helemaal het einde was dat er om de hoek van het kantoor 109 woningen werden gebouwd. Daar kon ik als assistent uitvoerder de nodige kwaliteitscontroles lopen, termijnen bijhouden en mocht ik zelfs timmerlieden aansturen!  Ik vond het dan ook enorm jammer dat mijn stage maar een half jaar duurde en ik weer terug naar school moest haha.

In het 4e jaar gingen wij het laatste half jaar op afstudeerstage. Doordat je in het 3e jaar al opdrachten op eind niveau kon afronden en ik bij Horsman ook had getekend kon ik deze opdrachten afvinken en had ik eigenlijk geen keuze meer of een architect of aannemer. Het moest een aannemer worden om mijn opdrachten af te ronden. Ik vond uiteindelijk een stage bij van Rhijn bouw in Katwijk. Daar liep ik stage als stagiaire werkvoorbereiding en mocht ik ook nog 7 weken stagelopen als assistent uitvoerder. Ik had ook nog diverse opdrachten die ik op de bouwplaats moest behalen waardoor ik 5 weken op de bouwplaats werd geplaatst in Noordwijk, daar werd op dat moment een luxe appartementen complex gebouwd en stond net het casco. Ik liep daar voornamelijk kwaliteitscontroles, het controleren van extra werkzaamheden door de kopers en ik mocht onderdelen zelf uitvoeren of begeleiden. Toen de uitvoerder eenmaal na mijn 5 weken met vakantie ging voor 2 weken werd mij gevraagd, wil je 2 weken langer buiten blijven. Daar hoefde ik niet lang over na te denken, ja zeker! Ik werd dan ook een echte uitvoerder, elke ochtend bijhouden of elke onderaannemer er was en ze aansturen, dagboeken maken van de dagen, alle problemen zelf oplossen, laden- en lossen en ook het aansturen van de kraan. Erg leerzaam en ik was dan ook helemaal gebroken van de dag omdat er zoveel bij kwam kijken wat ik eerder nog niet had doorgehad. Maar dit heeft wel mijn ogen geopend dat ik het ooit nog wel is leuk zou vinden om naar buiten te gaan!

Na het afronden van mijn opdrachten was ik dan ook afgestudeerd!

Lees hieronder verder bij HBO opleiding

HBO opleiding

Ja en wat dan? Ik ging na de zomervakantie naar Inholland in Haarlem voor de HBO opleiding Bouwkunde. Al snel bleek dit een te grote stap, MBO naar HBO. En ook was ik niet op mijn plek door verschillende omstandigheden waardoor ik heb besloten het HBO even te laten voor wat het was. Ik ging dan ook opzoek naar een echte baan, ik werkte toen wel al 5 jaar lang bij de Albert Heijn in Hillegom maar ik ging opzoek naar een baan waarvoor ik had geleerd en ik mijn bijbaan bij de Albert Heijn moest opzeggen.

Solliciteren voor een baan en vervolg opleiding

Na wat sollicitatie’s ben ik terecht gekomen bij Aannemersbedrijf Den Dubbelden in Noordwijk, en hier werk ik na 5 jaar nog steeds! Wel in een andere functie dan toen ik begon als werkvoorbereider nu ben ik inmiddels junior projectbegeleider. Ik wilde naast mijn mbo-diploma nog een diploma halen en vanuit daar opzoek gegaan naar een opleiding die viel te combineren met mijn werk.

Na een half jaar werken begon ik in september aan de KOB-opleiding werkvoorbereiding uitvoering in Diemen. Dit sloot perfect aan bij mijn baan en ik kon hieruit veel dingen leren en gelijk meenemen in mijn dagelijkse werkzaamheden.

Bij KOB heb je verschillende modules die je volgt en na het afronden van elke module ontvang je een certificaat en als je alle modules en dus ook certificaten hebt krijg je je Vakdiploma Aannemers van Bouwend Nederland.

Na het afronden van werkvoorbereiding uitvoering ging ik naar calculatie waar ik ook al een hoop van mijn werk in kon meenemen en andersom. Ik calculeerde op werk al regelmatig waardoor dit mij best makkelijk afging.

Na calculatie kwam het moeilijkste jaar, ondernemen. Dit bestond uit bedrijfskunde en financieel management. Beide zaken waar ik op mijn werk niet dagelijks mee te maken heb dus het meeste van mij afstaat waardoor ik dit wel een pittig jaar vond. Maar ik had een doel voor ogen, als een van de weinige vrouwen het aannemersdiploma behalen! Ik was dan ook de enige vrouw bij de opleiding. Na een pittig jaar haalde ik dan ook mijn diploma, een hele opluchting! Ik had ongeveer elk feestje, elke vrij uurtje doordeweeks, elke dag in het weekend geleerd en het had succes dus ik mocht trots zijn op het resultaat.

Lees hiernaast verder bij en wat nu?

En wat nu?

Ja en dan ben ik nu op het punt gekomen, in 2019 haalde ik mijn aannemersdiploma, wat wil ik nog meer? Het is best lastig om een opleiding te kiezen die bij je past en waar je echt verder mee kunt komen.

Omdat het stuk over mijn opleidingen al flink lang is geworden en ik jullie nog wel aandachtig wil houden zal ik het beeld over mijn toekomst beschrijven in mijn volgende blogpost!

Heel veel liefs,

Isabel

En tot snel!