Floor Veldkamp- Werkvoorbereider

Naam: Floor Veldkamp

Leeftijd: 22

Woonachtig: Leersum

Beroep: Werkvoorbereider

Opleiding: hbo-deeltijd Bouwkunde

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

F: Toen ik vrij jong was had ik al interesse in de techniek sector na eerst zelf meubelmaker te zijn geweest en werkvoorbereider in de luxe jachtbouw heb ik me zelf verder georiënteerd naar mogelijkheden voor mij en kwam ik uit bij de hbo-deeltijd opleiding bouwkunde. Dit omdat ik toch in de techniek wilde blijven werken maar dan in een nog meer betrokken sector.

Hoe vond je omgeving de keuze?

F: Mijn ouders staan eigenlijk altijd wel achter mij in welke keuze ik ook maak. Ze vonden het juist wel goed dat ik deeltijd-hbo ging proberen. Mijn vrienden die vonden het ook wel een leuk idee maar wiste niet dat hbo ook een deeltijd kon dus dat was wel verassend voor ze.

Wat vind je het leukste aan je baan?

F: Het leukste blijft toch wel de variatie die je als werkvoorbereider hebt. Van dingen calculeren tot op het werk zelf mee lopen.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

F: Typische mannen baan niet. Iedereen zal werkvoorbereider in de bouw kunnen zijn als je passie en interesse er maar ligt. Tegenwoordig hoor je meer dat je stoer bent als je als vrouw in de bouw werkt. Het is wel meer aanpoten om natuurlijk je zelf te bewijzen maar als je het ervoor over hebt is er niks te klagen.

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

F: Ik kom soms wel op de bouw ligt aan het fase van het project. Maar vaak is het wel dat er hoofden omdraaien als er een jonge vrouw voorbijloopt. Maar je wordt wel gehoord naar mijn idee.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

F: Nee, nog niet hoop dat het blijft bij de draaiende hoofden.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

F: Ben helaas toen ik in de praktijk werkte een keer betast en helaas is hier geen enkel gehoor aangegeven omdat “zulke dingen niet gebeuren hier” waardoor ik niet meer wilde werken en daar ben op gestapt.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

F: Het is een leuke en gezellige werk omgeving waar hard werken beloond wordt. De mannen zijn direct, serieus maar maken ook genoeg ruimte voor een lolletje.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

F: In de bouw zal ik altijd willen blijven qua functie zal ik graag nog door willen groeien in mijn kunnen. En wie weet wel architect.