Femke van Veen- Zelfstandige in de natuursteenbranche

Naam: Femke van Veen

Leeftijd: 43 jaar

Woonachtig: Gorichem

Beroep: Zelfstandige in de bouw

Opleiding:HBO MER, een opleiding die dus totaal niet aansluit bij het werk dat ik nu doe. Als ik toen had geweten hoe creatief en technisch ik eigenlijk ben dan had ik een andere opleiding gekozen. Dan was ik waarschijnlijk naar de HTS gegaan en had ik daarnaast een specialisatie voor in- en exterieur gedaan. 

 Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

F: Ik wist niet goed wat ik wilde dus ging ik een brede opleiding doen (sociale bedrijfskunde) waar ik veel kanten mee op zou kunnen. Ik had toen geen idee dat ik creatief en heel handig zou zijn. Wel vond ik het als kind al heel leuk om te timmeren en te boren. Na mijn laatste stage en af- studeren dacht ik; “ik ga tijdelijk even iets out of the box zoeken omdat ik voelde dat er iets niet klopte”. Toen kwam ik bij een bedrijf terecht in de natuursteen- branche. Hier is mijn liefde voor ambacht geboren. 

Hoe vond je omgeving de keuze?

F: Zij vonden de keuze oke maar voelde ook wel dat dit niet goed genoeg bij me paste. Wat ik wel zou moeten gaan doen wisten zij toen ook niet. 


Wat vind je het leukste aan je baan?

F: Dat we de klanten, de woning, de specifieke ruimte zoals die is bekijken en creatief kijken naar de mogelijkheden passend bij de klant. Samen met de klant het juiste pad en idee uitstippelen, ze helpen met de juiste keuze voor materialen en stijl en dit vervolgens ook volledig zelf met een collega uitvoeren. 

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

F: Ik vind het geen typische mannenbaan. Ik denk namelijk dat een vrouw op de bouw een hele goede inbreng en kijk kan hebben op bepaalde details die mannen bijvoorbeeld weer minder hebben. De juiste combinatie van mannen en vrouwen op de bouw is belangrijk. Helaas zien we nog steeds te weinig vrouwen. Zeker in het werk dat ik doe. Ik werk namelijk echt volledig mee in alle facetten. Zelf heb ik op de bouw weinig tot niet te maken met een vooroordeel. Zodra mensen zien dat je weet wat je aan het doen bent zijn je collega’s en klanten juist blij met de aanwezigheid van een vrouw. Wat natuurlijk wel jammer is dat dit niet op alle bouwwerken zo is. Van andere vrouwen hoor ik weleens andere geluiden / verhalen. Gelukkig is dit bij mij niet voorgekomen tot op heden. 


Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

F: Ik ben dagelijks op de bouw. Ik werk iedere dag volledig mee. De enige reden dat ik er een keer niet ben is als ik met de klant op stap ben om bij leveranciers materialen uit te zoeken. Verder zien ze mij gezellig iedere dag. 


Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen? 

F: Absoluut niet aan de orde in mijn geval. 

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

F: Ik zelf gelukkig niet. Ik heb juist veel voordeel van mijn vrouw zijn. Mannen zijn (zodra ze weten dat je weet waar je het over hebt) juist erg behulpzaam. 

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

F: Dat ze mijn collega aanspreken, een heel verhaal ophangen en vragen stellen en dat hij dan aan het eind zegt “ uhhhh zij is hier de baas, je moet bij Femke zijn.” Wij vinden dat altijd weer hilarisch. Hij laat ze dan expres wel even hun hele verhaal afmaken haha.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

F: Die zijn goed. Wij merken wel dat wij het liefst meteen voor de eindklant werken. De communicatie is dan vaak beter en directer. Wij werken voor zowel de eindklant als voor aannemers. We vinden werken voor beide leuk, maar zien de communicatie als een belangrijk criteria om te onderscheiden. In de communicatie zijn nog veel stappen te maken naar mijn idee. 

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

F: Absoluut niet. Ik ga iedere dag met heel veel plezier naar mijn werk. Wij werken voor leuke opdrachtgevers en maken iedere keer weer wat anders. Veel diversiteit. 

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

F: Ik hoop dat er vrouwen zijn (jong en oud) die dit interview lezen en geïnspireerd en enthousiast raken door mijn verhaal. Ik werk al bijna 21 jaar in een mannenwereld waarvan nu 11 jaar als zelfstandig ondernemer. Ik gun iedere vrouw zo’n mooie veelzijdige baan waarin je uitgedaagd op veel verschillende gebieden.