Ellen Punt- Groot- Senior engineer/ BIM regisseur

Naam: Ellen Punt-Groot

Leeftijd: 41

Woonachtig: Beugen

Beroep: Senior engineer | BIM regisseur

Opleiding: MBO Bouwkunde | HBO Bouwmanagement en uitvoering

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

E: Mijn vader is super handig en hij pakt dan ook alles aan. Ik heb daar erg veel bewondering voor. Toen ik 6 jaar oud was bouwden mijn ouders zelf een huis. Ik vond dat zo indrukwekkend en ik wist toen al: ‘als ik later groot ben, ga ik zelf een huis bouwen’. Logisch om dan een bouwkunde opleiding te gaan volgen.

Hoe vond je omgeving de keuze?

E: Eigenlijk als vanzelfsprekend, omdat ik als 6 jarige al riep dat ik architect wilde worden. Eenmaal aan het studeren kwam ik er achter dat ik meer feeling had voor de techniek. Echter hield ik ook van de creatieve kant. Een baan als bouwkundig tekenaar/BIM modelleur bij een architectenbureau en een ingenieursbureau heeft mij dan ook de kennis gebracht om uiteindelijk zelf een huis te ontwerpen en te engineeren, uiteraard volledig in 3D.

Wat vind je het leukste aan je baan?

E: Het bouwen en het liefste zo groot mogelijk. Nee, dat maakt eigenlijk niet uit. Elk project is uniek. Andere doelen, ander gebruik, andere detaillering, andere materialen, andere mensen…zo kan ik nog wel even doorgaan. Het is erg afwisselend en dat maakt het leuk. Alhoewel wij streven naar steeds hetzelfde proces, bouwen wij elke keer een nieuwe ‘fabriek’ om ons product te vervaardigen.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

E: Het is absoluut geen mannenbaan. Vrouwen zijn juist een goede aanvulling op het team. Ze hebben (soms) een andere kijk op de techniek en ontwerpen wat kan zorgen voor goede discussies. En daarbij ben ik met mijn 1.57m en 50kg niet te beroerd om een zak van 25 kg te tillen of een zwaar wapeningsnet te leggen.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

E: Ik ben regelmatig op de bouw te vinden. Uitvoerders en werkvoorbereiders met wie ik afspreek zijn niet anders gewend. Een metselaar of wapeningvlechter wil nog weleens opkijken als je eraan komt. Als je dan een praatje met ze maakt en ze merken dat je verstand hebt van bouwen dan zie je ze alleen maar glunderen, omdat jij bewondering hebt voor hun werk.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

E: Geen nare ervaringen, maar ik denk dat ik wel harder ben geworden door het werken in de bouw. Ik heb ook stage gelopen buiten op de bouw. Metselen, timmeren, profielen stellen, wapeningvlechten, noem maar op, ik heb het gedaan. Mijn ervaring in de eerste week was: ‘Hej ga eens koffie halen’. Dit heb ik de eerst week ook keurig gedaan. Echter de tweede week zei ik: ‘Hej ga eens koffie halen’. Dit konden ze wel waarderen. Ik heb ook weleens een ‘leuke’ poster opgehangen in de bouwkeet. Hierdoor hadden we de grootste lol.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

E: Ik heb tijdens mijn stage eens een discussie gevoerd met een uitvoerder. Die vond dat een vrouw niet thuis hoorde op de bouw. Ik zou hem nu weleens willen laten zien waar ik sta en het huis dat ik zelf ontworpen en gebouwd heb.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

E: De bouwwereld is een dynamische wereld. Het is constant in beweging. Door de veelzijdigheid in projecten blijft het super interessant.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

E: Bouwen is mijn leven. Ik zou niet zonder kunnen. Ik werk nu bij een ontwikkelende aannemer waar het product tot stand komt. Daarnaast ben ik nog steeds aan het ontwerpen en modelleren voor particulieren of bedrijven die op mijn pad komen. Voor mij is dit de perfecte combinatie: mijn technische kant combineren met mijn creativiteit.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

E: Ik heb altijd hard gewerkt om uiteindelijk mijn dromen te kunnen waarmaken: werken bij een aannemer en het bouwen van mijn droomhuis. Ik geloof erin dat als jij iets wilt bereiken jou dit ook gaat lukken.