Eline Sophie Molenaar- Assistent uitvoerder en student infra

Naam: Eline Sophie Molenaar

Leeftijd: 20 jaar

Woonachtig: Noord-Holland

Beroep: Assistent uitvoering en student

Opleiding: Middenkaderfunctionaris Infra

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

E: Van jongs af aan ben ik al geïnteresseerd in de bouw. In mijn jeugd bouwde ik op het strand al een complete infrastructuur in het zand. Ik heb er niet heel lang bij stil gestaan dat dit een ‘mannenwereld’ is, ik wilde deze opleiding doen en heb ook niet lang over mijn keuze getwijfeld. Daarnaast werken mijn ouders ook in de bouwsector, daardoor ben ik van jongs af aan al op veel verschillende bouw- en infra projecten geweest.

Hoe vond je omgeving de keuze?

E: Mijn omgeving keek niet van mijn keuze op. Ze vonden het een logische keuze, mijn interesse lag al op jongere leeftijd in de bouwsector. Mijn vriendinnen vonden de keuze vooral heel stoer maar ook zij voelde aankomen dat dit goed zou komen.

Wat vind je het leukste aan je baan?

E: Het allerleukste aan mijn baan vind ik de diversiteit, iedere dag is anders. Daarnaast heb ik een combinatie vanbinnen- en buiten. Ook vind ik het heel leuk om met een team samen te werken en uiteindelijk iets blijvends te realiseren.

Naast mijn studie waarvan ik net mijn 3e jaar heb afgerond werk ik bij Dura Vermeer Infra, hier ondersteun ik verschillende uitvoerders tijdens hun werkzaamheden.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

E: Nee het is zeker geen mannenbaan. Het is wel een baan waar je je mannetje moet kunnen staan. Het werk kan prima door een vrouw gedaan worden maar een vrouw op de bouw is nou eenmaal een uitzondering.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

E: Ik ben regelmatig op de bouw te vinden, om de voortang van het werk te bekijken en de uitvoerder op te zoeken. Mannen zijn vaak erg verbaasd en verrast als er een jonge dame op de bouw is. Ik denk dat ze het wel leuk vinden want ik heb nauwelijks negatieve reacties gehad. Ook doen ze altijd hun best om je te helpen. Je moet ook wel tegen een grapje kunnen want je wordt altijd wel even uitgetest, af en toe moet je gewoon duidelijk laten zien waar je voor staat.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

E: Nee, ik kan me zo niks bedenken. Wel is het zo dat ze langer naar je kijken en dat ze liever jou willen bellen als de uitvoerder.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

E: Goed, het is een wereld waar altijd hard gewerkt wordt. Het is afwisselend, hierdoor is elke dag anders, dit maakt de bouwwereld en het werken erin zo leuk.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

E: Ik zou uiteindelijk wel hoofduitvoerder of projectleider willen worden, maar wel in de infra sector.