Dorien Verest- Projectleider/ Werfopvolger

Naam: Dorien Verest

Leeftijd: 30

Woonachtig: Jabbeke – België

Beroep: Projectleider / werfopvolger

Opleiding: Master in de industriële wetenschappen – elektromechanica

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

D: Ik had altijd al interesse in wetenschap en techniek en volgde dan ook de opleiding wetenschappen/wiskunde in de middelbare school. Daarna was de keuze dan ook snel gemaakt om master in de industriële wetenschappen te gaan studeren, al was mijn eerste keuze om af te studeren in Chemie. Gedurende mijn eerste jaar is mijn keuze dan veranderd naar elektromechanica omdat de chemie iets te nauwkeurig en precies was voor mij. Waarbij de elektromechanica dit iets minder was. Ik ben ook altijd heel nuchter geweest en weet graag hoe dingen werken en in mekaar steken, vandaar de keuze.

Hoe vond je omgeving de keuze?

D: Mijn ouders en vrienden hebben dit altijd een goede keuze gevonden. Ook mijn papa en zussen hebben steeds grote interesse in wetenschap gehad, dus dit was zeker niet raar thuis. Ook mijn vriend vond dit meteen een heel goede en leuke keuze.

Wat vind je het leukste aan je baan?

D: Ik hou enorm van de afwisseling, ik teken zowel plannen uit op de computer, ik vraag offertes op en maak planningen op, maar ik kom ook veel op de werven en heb veel contact met de aannemers, wat superleuk is. Het is ook heel fijn en boeiend om het hele proces mee te maken en het plan dat ik tekende echt tot leven te zien komen op de werf.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

D: Het is inderdaad een typische mannenbaan, maar dat zou het zeker niet moeten zijn! Het kan zeker en vast makkelijk door een vrouw gedaan worden ook. Ik vind het ook enorm jammer dat er nog vooroordelen zijn dat vrouwen in de bouw daarom ook meteen ‘manwijven’ zijn, dit is zeker helemaal niet juist. Ikzelf ben ook supergraag met mode bezig, en draag graag leuke en mooie kleding en mooie juweeltjes. Ik heb ook superveel handtassen en schoenen. Op de werf zelf draag ik natuurlijk altijd een broek en veiligheidsschoenen, maar ik combineer dit steeds met een leuke sweater of pull of een leuke blouse. In de winter draag ik dan ook graag een leuke jas en een mooie sjaal als accessoire. In de weekends en m’n vrije tijd draag ik ook veel jurkjes en hakken. Het is echt heel jammer dat er nog raar wordt opgekeken als je als vrouw op een werf komt.

Omdat ik dit ook graag wil tonen en iets met m’n passie voor mode wil doen startte ik ook m’n eigen webshop op. Daarbij verkoop ik natuurlijk comfortabele pulls voor op de werf, maar ook leuke jurkjes voor daarbuiten.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

D: Ik ben wel vaak op de werf te vinden ja, zeker tijdens de laatste fase van de werf, ga ik dagelijks eens langs op de werf om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. De aannemers waar we vaak mee samenwerken kijken niet meer raar op als ik toekom op de werf, maar aannemers die me nog niet kennen kunnen soms inderdaad wel eens raar kijken. Op de werf vragen mannen vaak of ze niet moeten helpen met dingen dragen, bv een ladder, maar ik kan zeker wel m’n mannetje staan. Dit is vaak goed bedoeld, maar komt niet altijd zo fijn over. Als ik echt iets niet kan dragen of hulp nodig heb zal ik het zeker wel vragen.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?

D: Ik vermijd de werven niet door de mogelijke opmerkingen van mannen, omdat ik wil aantonen dat dit niet raar is, een vrouw op de werf. Dit zou normaal moeten zijn. Al krijg ik ooit de opmerking wanneer ik een ladder op ging ‘jammer dat je geen rokje aanhebt’. Ik probeer dit gewoon te negeren, maar echt fijn is dit natuurlijk niet.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

D: Af en toe eens een rare opmerking heb ik al gehoord, en rare blikken wanneer je de werf op komt. Maar echt nare ervaringen heb ik niet gehad.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

D: Wanneer je bestaande panden verbouwt, kom je vaak gekke dingen tegen. Een gat in een muur maken om een deur te steken, maar daarachter een boom vinden die tussen 2 muren groeide. Boom dan maar weghalen… Maar niets dat nog niet kon opgelost worden.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

D: Mijn algemene ervaringen met de bouwwereld zijn enorm goed. Ik werk er supergraag in en kom heel graag op de werven. Er zijn altijd wel onverwachte problemen of dingen die je pas ziet wanneer je iets afbreekt maar dat maakt het net leuk ook. Wanneer je de problemen kan oplossen of een passende oplossing geven voor onverwachte dingen, is je dag echt geslaagd. Het eindresultaat van onze winkels zien is ook enorm fijn, en weten hoeveel werk er allemaal achter schuilt is enorm leerrijk.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

D: Ik zou niet snel wat anders willen gaan doen, de afwisseling en sociale contacten in mijn job kan ik niet missen.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

D: Ik wil graag duidelijk maken dat vrouwen in de bouw zeker en vast kunnen en zelfs echt nodig zijn. En dat de vrouwen in de bouw zeker geen ‘manwijven’ zijn, integendeel. Ik ben ook graag met mode bezig en draag heel graag jurkjes en maak me graag op. Al lukt dat niet altijd wanneer je op werfbezoek moet. Maar dat maakt het net zo leuk allemaal. Dus laat je zeker niet tegenhouden door de vooroordelen, ga er gewoon keihard voor!