Danique Kerkwijk- Monteur woningbouw en utiliteitsbouw

Naam: Danique Kerkwijk

Leeftijd: 21 jaar

Woonachtig: Varsseveld

Beroep: monteur woningbouw en utiliteitsbouw

Opleiding: BBL – Eerste monteur woningbouw en utiliteitsbouw

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

D: Ik was op de basisschool en middelbare school veel meer geïnteresseerd in de technische vakken zoals handvaardigheid, science en natuur en scheikunde. Ik vond het erg leuk om zo technisch bezig te zijn en behaalde mooie cijfers in deze vakken, ik kwam na wat mee loop dagen uit eindelijk tot de keuze om in de derde en vierde klas voor de installatie en elektrotechniek te gaan.

En ja… de verbazing was en is nu nog steeds groot als je een bouw op komt lopen, of als je aan iemand verteld dat je dit wilt gaan doen als je beroep. Meeste mensen verwachten het ook niet als zijnde een “meisje-meisje” voor dit vak kiest.

Hoe vond je omgeving de keuze?

D: Erg verrassend, mijn ouders en vrienden waren erg trots en zagen hoe ik ging stralen op het moment dat ik het over mijn werk begon te hebben, en hoe leuk ik het vind en wat ik er allemaal voor mezelf uithaal.

Wat vind je het leukste aan je baan?

D: Het is erg afwisselend, je leert veel nieuwe mensen kennen, je bent de hele dag bezig om iets moois neer te zetten. En aan het einde van een project, kan wel renovatie als nieuwbouw zijn, dan kan ik altijd erg trots terugkijken van “kijk! Dit heb ik gewoon gemaakt!”

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

D: Ik vind het niet een typisch een mannenbaan. Maar zelfverzekerd zijn is zeker geen overbodige eigenschap die je mag hebben in deze wereld. Je wilt je toch wel bewijzen.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

D: Ik ben iedere dag op de bouw te vinden. De mannen vinden het eigenlijk altijd erg leuk om mij tegen te komen op de bouw. Soms een beetje sceptisch, maar zodra ze je even hebben meegemaakt op de bouw en dat je weliswaar toch bewijst dat je goeie kwaliteit van werk kunt afleveren dan zien ze je als ieder ander op de bouw.

 

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?

D: Ik zou nooit een bouwplaats willen of kunnen vermijden. Als je niet tegen bepaalde opmerkingen kunt, of jezelf niet kunt verdedigen (verbaal gezien) dan zou je beter niet in de bouw kunnen gaan werken. Maar daarin zou je ook kunnen groeien. Ik vond het in het begin ook erg spannend, en was ik erg verlegen. Maar daar groei je wel in naarmate je langer in dit vak zit.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

D: – ik heb weleens stagiaires of leerlingen, of zelfs beginnend monteur mee gekregen op klus waar ik dan de leiding had, en vervolgens namen deze jongens en zelfs mannen niks van mij aan. Dat is natuurlijk nooit leuk als je niet serieus wordt genomen, terwijl je wel andere graag iets wilt leren.

– Ik heb ongeveer twee jaar in de detachering gezeten. En ik werd ingeleend door een bedrijf om bij te springen om de verlichting te monteren. En een mede inlener van een ander bedrijf die kwam op een gegeven moment erg dichtbij en begon mij aan te raken. En heb gelijk gezegd dat ik daar niet gediend van was en hij schrok er zo erg van dat hij meteen ook stopte. Vervolgens dit gemeld bij de uitvoerder. En deze persoon werd meteen verwijderd van de bouw.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

D: Ik was op een bouwplaats voor een nieuw bedrijfspand. En ik werd uit het niets opeens uitgescholden door een stagiaire van het bedrijf dat de vloeren leverde. Gelukkig nam mijn (leer)bedrijf het heel hoog op tot een officiële klacht aan toe. Om zo duidelijk te maken dat dit gedrag gewoon nooit acceptabel is. Naar wie dan ook.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

D: Mijn algemene ervaringen in de bouwwereld zijn goed! Het is een fijne en avontuurlijke sector waar je ervaringen opdoet die ik nooit had willen missen.

 Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

D: Ik zou niet uit het elektro vak willen, en zolang ik het in de bouw leuk vind en het allemaal nog goed kan bij benen zou ik niks anders willen doen, maar wellicht zou ik na nog meer ervaring in het veld later in de werkvoorbereiding willen. Maar daar ben ik nog niet helemaal zeker van.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

D: Als dit vak echt iets is wat je motiveert, wat je leuk lijkt, laat je dan nooit tegen houden door de meningen van andere of het idee dat de bouw niet voor vrouwen geschikt zou zijn. Want dat is het namelijk wel! Want we moeten veel meer meiden zien op de bouw die helemaal op hun plek zijn.