Daniëlle Slabbers- Verftechnisch en vastgoed adviseur bij een verfleverancier

Naam: Daniëlle Slabbers

Leeftijd: 47

Woonachtig: Weert

Beroep: Verftechnisch en vastgoed adviseur bij een Verfleverancier (Wijzonol Bouwverven)

Opleiding: M.T.S. Beschermings- en afwerkingstechnieken aangevuld met de nodige cursussen en een Elementaire Bouwkunde opleiding

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

D: Destijds zeten er wel een paar meiden op de “schildersopleiding”, ik geloof een stuk of 6 in onze klas, daarvan zijn er helaas nog maar twee werkzaam in de branche. In de eerste instantie was het ook vooral het decoratieve werk dat me aantrok, later ben ik me steeds meer in de technologie gaan interesseren.

Hoe vond je omgeving de keuze?

Voor mij was het geen vreemde keuze, ik ben opgevoed met het idee dat je moet doen wat je leuk vindt en dat jongens en meisjes dezelfde keuzes hebben.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Ik heb een heel afwisselende baan en heb met vrijwel alle disciplines te maken bij onderhoudsbedrijven en opdrachtgevers, dat contact met mensen is heerlijk maar het leukste is toch wel het “technische gedeelte”; inspecteren van uitdagende projecten, het zoeken naar oorzaken van gebreken en het meedenken in het beste scenario om zo samen tot een mooi, duurzaam resultaat te komen. Er is momenteel een grote ontwikkeling gaande in de onderhoudssector. Maar ook op het gebied van duurzaamheid, circulariteit e.d. Super interessant om daar met je neus bovenop te zitten en zelfs in mee te mogen denken.

Ook het adviseren van sociale woningbouw tot monumentale panden zorgt voor een mooie balans.

En niet te vergeten, ik vind het fijn om mijn kennis te delen met bv. Nieuwe medewerkers bij een grossier of met schilders op het werk.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

D: Ik zie dit niet als een typische mannenbaan. Toen ik vijf jaar geleden begon in deze functie was ik de tweede vrouw in de buitendienst in het 100-jarig bestaan van het bedrijf maar inmiddels heb ik er nog twee vrouwelijke collega’s bij.

Na verloop van de tijd heb je ook zo’n dusdanige kennis van het vak dat je wel als “vol” wordt aangezien.

Ook zie ik steeds meer vrouwen in de witte broek en op de steiger, leuk!

 

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

D: Ik hoor nog wel eens op een project of bouw “wat doet dat vrouwke hier?”, vind ik wel grappig. Ik ben ook niet te flauw denk ik in mijn reactie. En niet bang een steiger op te gaan of in een hoogwerker te staan.

Verder kom ik veel op lopende werken en kom daar vaak dezelfde mensen tegen, dus de schilders kennen je ondertussen.

En als je respect hebt voor het werk van anderen en oprecht geïnteresseerd bent dan komt het meestal wel goed.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?

D: Nee, vermijden is niets voor mij.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

D: Ik zit vooral in het onderhoud en toen ik jonger was had je nog weleens dat (oudere) schilders sceptisch waren over je vakkennis. Vandaar is denk ik ook mijn motto “kennis is macht”, ik wil zoveel mogelijk weten, dat geeft je een goede basis samen met praktijkervaring én luisteren naar anderen. Ik ben ook open en eerlijk in mijn communicatie (heb ik ook moeten leren en leer nog steeds, ik kon me nog weleens omver laten blazen door een grote mond)

Maar nee, geen écht nare ervaringen.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

D: Ik kan zo niet echt iets geks bedenken. Ik weet wel dat ik verbaasd was toen ik op mijn 17de stage liep bij een schildersbedrijf dat ik zoveel reacties kreeg op het feit dat ik een meisje was. Ik realiseerde me eerder niet dat er zo’n onderscheid was, zo ben ik niet opgevoed.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

D: Het is vaak ook wel een mannenbolwerk waarin haantjesgedrag kan voor komen. Daarom is het denk ik een mooie balans als er ook meer vrouwen in hogere functies komen (mijn manager en directrice zijn vrouwen!). Ik ben veel aanwezig op de werkvloer en daar vindt men het volgens mij over het algemeen ook wel leuk om eens een vrouw over de “keet-vloer” te hebben en ik moet dan ook wel erg lachen om de (vaak niet heel subtiele) humor die er heerst.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

D: Ik denk dat ik wel in de branche zal blijven. Mijn bouwtechnische kennis zou ik nog wel verder willen verdiepen.

Op dit moment is mijn baan nog interessant en afwisselend genoeg maar ook de functie waarin ik werkzaam ben is aan verandering onderhevig en dus uitdagend.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

D: Voor meiden/ vrouwen in ieder geval dat ze moeten doen wat ze leuk vinden en laat je nooít tegenhouden omdat het een “mannen”baan zou zijn. Als dat gezegd wordt moet je het juist gaan doen om het tegendeel te bewijzen 😉

Hopelijk dat het ooit nog eens doordringt over de hele wereld dat vrouwen niet onderdoen voor mannen (en andersom).