Cindy Sturkenboom- Student middenkader functionaris bouw en architectuur

Naam: Cindy Sturkenboom

Leeftijd: 18 lentes jong

Woonachtig: Houten

Beroep: momenteel n.v.t.

Opleiding: Midden kader functionaris bouw / architectuur

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep. 

C: Vroeger was ik al bezig om elke keer mijn kamer anders in te richten. Verder heb ik op de middelbare school kader gedaan en moest ik een ‘beroepsgerichte opleiding’ kiezen. Na 2 snuffeljaren bij dit vak wist ik het in leerjaar 3 zeker. Ik koos voor BWI (Bouwen, wonen en interieur). Hier leerde ik dingen zoals metselen, behangen, AutoCAD, SketchUP, maar ook het werken met machinale. Zo heb ik dingen gemaakt als een houten bank, loopfiets, tafel, lamp etc. Uiteindelijk de keuze voor deze opleiding was bijna vanzelf sprekend, ik werd super enthousiast van het bezig zijn in de praktijk en moest er helemaal niet aan denken om bijvoorbeeld de zorg in te gaan, zoals heel veel meiden doen. ‘Laat mij maar lekker de bouw in gaan’ dacht ik

Hoe vond je omgeving de keuze?

C: Mijn omgeving keek er niet raar van op, zowel mijn ouders zagen dat dit het geen was waar ik gelukkig van werd, als mijn docenten op de middelbare school destijds.

Wat vind je het leukste aan je baan?

C: Ik heb momenteel nog geen vaste baan in de bouw, maar heb al wel verschillende stages gelopen. Zo heb ik bij een architectenbureau stage gelopen, bij een bouwbedrijf op de bouwplaats zelf. Daar heb ik echt de tijd van mijn leven gehad. Verder heb ik bij een bouwkostenadviseur gelopen en loop ik momenteel bij een projectengroep stage. Hier zit ik op kantoor en werk ik tekeningen uit in onder andere Revit en AutoCAD. Tot nu toe heb ik elke stage ontzettend leuk ervaren en zou ik geen keuze kunnen maken wat ik het leukste in de bouw vind.

Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden.

C: Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan? Ik denk dat de mensen buiten de bouwwereld nog echt denken dat het een mannenbaan is, ondertussen denk ik er zelf wel anders over. Vooroordelen blijven er altijd wel denk ik… misschien heb je dat zelf ook wel in de hand.. ik probeer iniedergeval te voorkomen dat ik er niet als een ‘manwijf’ uit kom te zien, zoals ze dat dan zeggen haha. Er is mij ooit verteld dat je als vrouw zijnde in de bouw niet op je achterhoofd gevallen moet zijn maar ook zeker niet op je mondje. Je moet denk echt wel je mannetje staan in de bouw, denk dat je het anders echt niet lang volhoud. Er kwamen opeens hele andere gesprekken in de bouwkeet sinds ik erbij zat, het ging een keer niet over Chantal Janzen of Emma Heesters

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

C: Bij deze stage ben ik momenteel niet veel op de bouwplaats te vinden, dat

heeft ook te maken met de huidige situatie waarin we allemaal zitten, maar probeer samen met mijn stagebegeleider één keer in de week een bouwplaatsbezoek in te plannen.

Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?

C: Ik zal niet zo snel wijken voor een opmerking in de bouw. Het belangrijkste is dat ze met respect met me om gaan, maar dat moeten de mannen onderling en iedereen op de bouwplaats naar elkaar toe.

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

C: Tot nu toe heb ik helemaal geen nare ervaringen gehad op de bouw. Wel hele grappige, zo had iemand een keer zijn dochtertje mee genomen, waarbij dat meisje zei: ‘hu papa een meisje op de bouw’. Dat zijn de leuke en grappige momenten dan haha.

Wat is het meest gekke dat je hebt meegemaakt op de bouw of tijdens je werk?

C: Het meest gekke wat in me opkomt is het verhaal van het dochtertje die mij op de bouw zag. *hier boven beschreven* Ook een grappige momenten op de bouw waren als leveranciers van bouwmaterialen aan de uitvoerder vroegen of hij zijn dochter een dagje mee had genomen naar de bouw. We probeerde ze elke keer maar gek te maken dat ik inderdaad de dochter van de uitvoerder was haha.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

C: Mijn ervaringen zijn meer dan positief, wat ik heel erg met mijn stage merk is dat iedereen het met heel veel passie verteld en alles met het veel liefde uit wil leggen. Vind de bouwwereld echt een ontzettend leuke wereld die ik voor geen goud had willen missen

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

C: In zou de bouwwereld voor geen goud willen inruilen voor een andere sector, maar heb veel interesse in het restaureren, renoveren en moderniseren van gebouwen met een verhaal. Denk hierbij aan een oude woonboerderijen, postkantoren, garages etc.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

C: Je moet zeker niet wijken voor opmerkingen die van buiten af kunnen komen, omdat je als vrouw zijnde de bouw in wilt of in de bouw zit. Je kunt jezelf beter gelukkig werken dan jezelf een ongeluk omdat iemand dat zo graag wilt.