Chantal Maarschalkerweerd- Eigenaar bouwvrouw advies en constructeur

Naam: Chantal Maarschalkerweerd

Leeftijd: 35 jaar

Woonachtig: Waddinxveen

Beroep: Eigenaar Bouwvrouw Advies, Constructeur

Opleiding: HBO Bouwkunde te Rotterdam

Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

C: Tijdens mijn VWO opleiding vond ik de technische vakken al super leuk en interessant, gebouwen en architectuur behoorden (en nog steeds) tot mijn interesse. Hierdoor wilde ik al heel lang architect worden.

Toen ik bezig was met mijn opleiding Bouwkunde kwam ik erachter dat ik juist de constructieve vakken erg leuk vond, waardoor ik me hierin ben gaan specialiseren. Daar was ik inderdaad één van de weinige meiden, maar dit heb ik nooit als vervelend ervaren.

Hoe vond je omgeving de keuze?

C: Die vonden het juist erg leuk.

Wat vind je het leukste aan je baan?

C: Zelf vind ik de woningbouw het leukst, het is super dat je je bijdrage mag leveren aan de toekomstige woonomgeving van mensen. Een constructie (of aanpassing aan een bestaande constructie) is ook altijd een soort van puzzel, hoe leuk is dat? Dat je voor je werk gewoon mag puzzelen?

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

C: Helaas kom ik maar af en toe op de bouw, als er iets gecontroleerd of besproken moet worden.

Mijn ervaring op de bouw is dat mannen het leuk vinden dat er ook een vrouw rondloopt, zelf ben ik nooit vervelend behandeld en is het altijd gezellig als je op de bouw mag komen. Ze zijn nieuwsgierig wat je komt doen, maar dat is niet gek, alleen maar leuk!

 

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

C: Soms werd wel eens gedacht dat ik de telefoniste of iets dergelijks was, dan vroegen ze naar “meneer” Maarschalkerweerd. Ach daar kan ik nu wel om lachen, zeker als de bewuste persoon aan de telefoon dan echt even een soort moest bijkomen dat het blijkbaar geen “meneer” maar “mevrouw” is.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

C: Sinds ik mijn eigen bedrijf “Bouwvrouw Advies” heb geef ik ook af en toe Elementaire Bouwkunde les, zo leuk is dat. Mensen die geïnteresseerd zijn in de bouw, maar daar zelf nog niet veel over weten de beginselen van de bouwkunde leren.

Dat is het mooie aan de bouw, het is een wereld met zoveel kanten, ik maak wellicht af en toe een zijstap, zoals het lesgeven, maar zal altijd wel in de bouwwereld blijven werken.

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

Ben je zelf een vrouw en denk je erover om in de bouw te gaan werken? Gewoon doen! Mijn ervaring is dat de heren op de bouw wellicht geen vrouw hadden verwacht die dan de wapening komt controleren, dus in het begin moet je je even voorstellen. Daarna maakt het niets uit, dan doet iedereen zijn of haar werk gewoon. Persoonlijk heb ik geen negatieve ervaringen op de bouw.