Carina van der Bijl- Stagiaire uitvoerder

Naam: Carina van der Bijl

Leeftijd: 19 jaar

Woonachtig: Haaften

Beroep: Stagiair uitvoerder

Opleiding: Bouwkunde/architectuur

Hoe kwam je erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.

C: Mijn vader werkte al lang bij Dura Vermeer als ‘Hoofd Verticaal Transport’, hij regelde dus alles dus met bouwliften en torenkranen. Vanaf kleins af aan ging ik soms eens mee naar een grote bouwplaats waar dan een torenkraan werd gemonteerd. Toen ik eenmaal in havo 4 besloot over te stappen naar mbo koos ik al gauw voor bouwkunde, omdat het altijd al mijn interesse had om te weten hoe zo’n groot appartementen complex, kantoorgebouw of een wijk woningen wordt gebouwd.

Hoe vond je omgeving de keuze?

C: Het was eigenlijk niet zo’n verassing voor mijn omgeving, omdat ik dus al zo graag mee ging met mijn vader! Ik was erg enthousiast voor bouwkunde en vond het idee dat ik later in de bouw zou kunnen werken onwijs gaaf!

Wat vind je het leukste aan je baan?

C: Zoals ik tot nu toe bij mijn stages heb ervaren is er elke dag wat anders om te doen. Het maken van niets tot iets, het oplossen van uitdagingen en zorgen dat alles weer soepel loopt vind ik erg tof! Het houd je scherp en geeft de afwisseling die ik in mijn werk zoek.

Is het een typische mannenbaan vind je? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?

C: Nee, ik vind het geen typische mannenbaan. Vrouwen kunnen zeker uitvoerder zijn, ik denk zelfs dat het soms best fijn kan zijn om een vrouw in het team in de keet te hebben. Wat ik wel zie is dat het op dit moment nog niet vanzelfsprekend is dat er vrouwen op de bouw lopen, helemaal nog niet als uitvoerder. Daardoor moet je regelmatig wel je respect afdwingen om te zorgen dat er echt gedaan wordt wat jij van de timmerlieden vraagt.

Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?

C: Jazeker, ik ben elke dag op de bouw! Ik merk vooral bij buitenlandse werklieden dat het soms niet vanzelfsprekend is dat een vrouw werkt, dat is in hun cultuur anders, laat staan leiding geeft en aanstuurt. Soms moet ik dus al snel aangeven wat ze wel of niet bij me kunnen maken. Ik durf wel van me af te bijten als ze opmerkingen maken waar ik niet om kan lachen. Maar over het algemeen kan ik goed met de jongens op de bouw communiceren en is er altijd ruimte voor een grapje! Ik moet soms wel lachen als ik wapening of wat zakken specie wil verplaatsen. Ze willen het dan al gauw uit mijn handen trekken, omdat ik als vrouw dat niet zou hoeven te doen of niet sterk genoeg ben, maar dan wimpel ik ze af en verplaats ik het alsnog zelf 😉

Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?

C: Een nare ervaring is misschien veel gezegd, maar een timmerman dacht eens mij op te kunnen tillen, een rondje te zwaaien en een knuffel te geven. Eerst was ik even verbaast wat er gebeurde, maar liet daarna al snel weten dat ik daar niet van gediend was. Daarna gebeurde het ook niet meer en werd bij de andere timmerlieden al snel duidelijk dat je dat niet met me kon maken.

Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?

C: Super goed! Ik heb het tot nu toe altijd ontzettend naar mijn zin gehad in de teams waarin ik heb gewerkt als stagiair. Het communiceren met andere uitvoerders is lekker nuchter, zo weet je ook wat je aan elkaar hebt en kan je het beste een project tot een goed einde brengen.

Zou je ooit wat anders willen gaan doen?

C: De bouwwereld vind ik ontzettend leuk en uitdagend, ik hoop dus nog lang in de bouw branche te kunnen werken!

Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?

C: Geloof dat je iets kunt waarmaken, dan lukt het zeker te weten! Blijf lekker jezelf en vergeet niet om te genieten!