Annelie van der Meulen- Troost- Timmervrouw

Naam: Annelie van der Meulen- Troost
Leeftijd: 23 jaar
Woonachtig: Veenendaal
Beroep: Sinds 1 oktober 2018 werk ik als timmervrouw. Sinds januari 2019 ben ik met de opleiding Allround Timmerman begonnen.
Opleiding: In mei 2018 heb ik mijn HBO- diploma ‘Social Worker’ afgerond. Staat ook wel beter bekend als maatschappelijk werk en dienstverlening. Hiervoor heb ik de mavo en havo gevolgd.
Hoe kwam u erop om deze opleiding te gaan volgen? Vaak wordt verbazingwekkend gekeken als vrouwen voor een ‘mannen’ opleiding kiezen en laat staan al helemaal voor een ‘mannen’ beroep.
A: Al 6 jaar lang heb ik de droom om deze opleiding te doen. Maar dacht toen steeds het is gek en past niet bij een vrouw. Steeds heb ik geprobeerd om het uit mijn hoofd te zetten. Toch bleef ik de droom houden en heb ik uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken, door het gesprek met mijn familie en man aan te gaan. Zij zagen mij het in eerste instantie niet doen. Ze dachten dat ik wat naïef was en niet goed kon inschatten wat het daadwerkelijk inhield. En ergens hadden ze ook gelijk, want ik moest nog veel dingen leren en ervaren om echt te kunnen weten of ik dit met zekerheid wilde gaan doen.
Ik merk ook dat veel mensen je echt niet serieus nemen. Je krijgt veel verschillende reacties, van ‘supergaaf’ en je ben echt een inspiratie dat je gewoon je droom volgt en niet waarde hecht aan wat andere mensen zeggen ‘dat het eigenlijk best gek is dat je een hbo-studie hebt afgerond en dan een mbo-beroep kiest’. Ik heb hier ook wel veel overna gedacht. Ergens wil je graag je eigen droom volgen maar de meningen van andere mensen hebben toch ook invloed gehad. Op een gegeven moment heb ik besloten om los te laten wat andere mensen van mij denken. Laatst schreef ik dit: ‘ het besluit om definitief te starten met de opleiding allround timmerman kwam niet van de een op de andere dag. Dit is best proces geweest. Het kwam regelmatig voor dat mensen reageerde met: O echt?! Zou je niet een cursus gaan doen? Of ‘weet je het wel zeker’? Het is heel hard werken en vroeg opstaan. Of ‘ja, is dit echt wat voor jou?! Dit had ik nooit achter jou gezocht. Of ‘Je heb toch een hbo-diploma’? Mensen kunnen je het gevoel geven dat je naïef bent of gek en dat niet je niet voldoet aan het beeld van wat jij zou moeten doen. Uiteindelijk kun je pas een goed gevoel van eigenwaarde ontwikkelen als je instaat bent om los te laten wat andere van je denken. Zelf heb ik hier veel mee geworsteld omdat ik het soms te belangrijk vond wat andere van mij dachten. Ik wil je aanmoedigen om los te laten wat andere denken, het houd je namelijk klein en beperkt om je leven volledig te kunnen leven! Dit los laten wat andere denken, ging bij mij niet van de een op andere dag. Dit is een proces wat tijd nodig heeft. In hoeverre kan jij loslaten wat andere denken? Of kun je hier vandaag misschien een begin mee maken? Als het ons niet meer kan schelen wat andere denken, verliezen we ons vermogen tot verbinding met anderen. Maar als we onszelf laten bepalen door wat andere van ons denken, verliezen we de macht om ons kwetsbaar op te stellen. De oplossing is om heel duidelijk voor ogen te krijgen wiens mening voor jou echt telt.
Ik heb inderdaad veel verbazingwekkende reacties gehad op mijn stap om in ‘de mannenwereld’ te gaan werken. Maar ik ben nu erg blij dat ik door dit proces heen ook gegroeid ben op persoonlijk vlak en dat ik nu echt zeker weet dat ik iets aan het doen ben waar ik heel veel energie van krijg!
Hoe vond je omgeving de keuze?
A: Ik kreeg verschillende reacties! Het is natuurlijk ook wel een hele verandering. Volgende reacties kreeg ik van mensen uit mijn omgeving:
- Kan je niet beter een cursus of workshop gaan doen?
- Weet je wel wat het is om elke dag zo vroeg op te staan?
- Je moet erg hard werken op de bouw!
- Zo jij durft ik ben benieuwd of het lukt!
- Super stoer zeg! Wanneer kunnen we je inhuren?
Voordat ik het met mensen ging delen had ik zelf al redelijk de keuze gemaakt. Op sommige momenten baalde ik erg van reacties van mensen uit mijn omgeving omdat ik graag wilde dat ze mijn droom ook voor zich zagen. Er zijn zeker wat momenten geweest dat ik me daardoor dom en naïef heb gevoeld. Maar in de afgelopen jaren heb ik echt leren loslaten wat andere mensen denken. Hierin moet je een natuurlijke balans vinden. Als het je niet meer kan schelen wat andere mensen denken dan verlies je het vermogen om verbinding met andere te maken. Maar als je jezelf laat bepalen door wat andere denken kunnen we een beperkt leven gaan leiden en blijven we in onmogelijkheden denken, terwijl we juist een volledig leven willen leiden en in mogelijkheden willen denken!
Wat vind je het leukste aan je baan?
A: Toen ik op de middelbare school zat begon ik steeds van oude spullen nieuwe dingen te maken. Zo verzamelde ik oude planken om die vervolgens mee naar huis te nemen. Het creatieve proces begon en vervolgens maakte ik van alles. Ik geniet van het bedenken en van het maken daarvan. Op mijn opleiding bezocht ik een minor die ging over het werken met je talent. Vaak denken wij bij een talent aan iets dat iemand al heel goed kan, zingen bijvoorbeeld. Maar op het moment dat je met je talent bezig bent doe je iets waar je lichamelijke energie van krijgt. Als je bezig bent met iets waar je goed in bent, kun je in een soort flow komen dat je de tijd vergeet omdat je het naar je zin hebt. Misschien herken je dit wel. Er zit een goede balans tussen uitdaging en voldoening. Ik ontdekte tijdens deze minor, dat ik dit ook kreeg als ik aan het timmeren was.
Om antwoord te geven op de vraag: ‘wat vind ik het leukste aan de baan? is dat de tijd voorbij vliegt als ik bezig ben. Ik krijg energie van dingen maken. Ik ben gemaakt om te maken!
Is het een typische mannenbaan vindt u? Of kan dit ook makkelijk door een vrouw gedaan worden. Er wordt vaak natuurlijk een vooroordeel gegeven van de vrouw zal dan wel een manwijf zijn als ze zo’n beroep heeft. Wat vindt u daarvan?
A: Ja en nee,. Het is zeker niet zo dat het makkelijk door een vrouw gedaan kan worden. Het is ook heel hard werken en elke ochtend om 7 uur op je werk zijn. Doordat er veel lichamelijk zwaar werk aan te pas komt is het wel een typische mannenbaan. Maar het kan ook heel goed een typische vrouwenbaan zijn als dit soort werk is waar jij blij van wordt! Er zit namelijk een groot creatief aspect in het timmeren en je moet een groot oplossingsvermogen hebben.
Als je er geen energie uithaalt om dingen te maken, zal je het er waarschijnlijk niet voor over hebben om elke ochtend zo vroeg op te staan. Je moet de juiste motivatie prikkel hebben. Mijn motivatie is dat ik weet hoeveel positieve momenten ik ervoor terug krijg! En als je dat hebt is het zeker geen typische mannenbaan!
Het is jammer dat er een vooroordeel wordt gegeven over de vrouwen die in de bouw werken. Ik doe naast mijn timmerwerk ook wat modellenwerk en vind dat ook heel erg leuk om te doen! Er zijn altijd mensen die een kortzichtige kijk op de wereld hebben en soms heb ik zelf ook vooroordelen. Maar ik probeer me er niet teveel van aan te trekken. Eerder schreef ik dat ik probeer los te laten wat andere mensen denken. Er zijn namelijk altijd mensen die oordelen. Ik probeer dan elke keer te beseffen dat die mensen ook hun best doen met mogelijkheden die zij hebben. Sommige mensen missen de kennis en eigen zekerheid waardoor ze andere mensen kwetsen/ over ze oordelen. Er zijn veel mensen die dingen vinden, als ik me van iedereen de meningen moet aantrekken blijven er gelijk ik weinig banen over.
Ben je veel op de bouw te vinden? Zo ja, wat vinden mannen ervan dat ze jou tegenkomen op de bouw?
A: Ja, ik werk 4 dagen op de bouw. Ik krijg eigenlijk hele leuke reacties van mannen op de bouw! Ze doen erg hun best om je te helpen! Je moet wel tegen een grapje kunnen of ze af en toe even duidelijk laten zien waar je voor staat. Ze moeten vaak wel even wennen maar dat is logisch. Verder reageren ze erg positief en dat waardeer ik erg!
Zo nee, vermijd je dit vanwege de mogelijke opmerkingen van mannen?
A: Nee, ik heb hier van tevoren rekening mee gehouden en probeer verder te kijken dan de vervelende opmerkingen.
Heb je nare ervaringen gehad op de bouw?
A: Nee, kan me zo niks bedenken. Sterker nog, ik heb een bepaalde tijd op een andere werkplek gewerkt waar ik veel met vrouwen werkte waar ik me soms niet op mijn gemak voelde. En daar heb ik op dit moment helemaal geen last van!
Wat zijn je algemene ervaringen met de bouwwereld?
A: Mensen werken hard en houden van veel humor! Ze zingen lekker mee op de radio en doen hun best om een mooi huis te bouwen of iets dergelijks.
Zou je ooit wat anders willen gaan doen?
A: Ik zou in de toekomst graag mijn opleiding maatschappelijk werk willen verbinden aan de bouwwereld. Hoe precies dat weet ik nog niet! Eerst maar is verder leren! Maar ik wil altijd in de bouwwereld blijven!
Wat wil je nog aan de lezers van dit artikel kwijt?
A: Laatst schreef ik het volgende:
Als je je anders gedraagt dan de meeste mensen in het systeem of er niet in past dan wordt het door veel van ons gezien als falen of mislukken. Volgens Rene ten Bos is dit een hele verkeerde benadering. Ieder mens is bang om als mislukking gezien te worden. Daarom is er een angst om andere keuzes te maken, terwijl die je misschien veel meer brengen dan het volgen van de gestippelde lijntjes! Als je bang bent voor de consequenties omdat je dan zou kunnen falen ga je vroeg of laat maken: ‘Waarom heb ik nooit de stap gewaagd?’ Falen was voor mij een belangrijk argument om niet te starten met de opleiding. Straks moet ik stoppen? Kan ik het niet? Maar steeds vaker begon ik te denken, wat is er belangrijker? De angst om te falen of is het de kans dat ik mijn leven blijf afvragen hoe het geweest zou zijn als ik het wel geprobeerd had. Als je twijfelt of bang bent om buiten de lijntjes te lopen van wat de samenleving van je verwacht, wil ik je toch aanmoedigen om voor je eigen pad te kiezen!